Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес обжалват – вярват, че пилотите са били в състезателни условия

Мерцедес обжалват – вярват, че пилотите са били в състезателни условия

41
0

– Състезанието ми днес щеше да е сравнително нормално, ако не бе решението на стюардите след финала – заяви Михаел Шумахер, след като от шести отиде 12-и в подреждането за Гран при на Монако.

Седемкратният световен шампион стартира прилично в началото, като се оказа зад тръгналия по-добре Рубенс Барикело. Успя да прескочи пилота на Уилямс при спиранията в бокса. Накрая изпревари Фернандо Алонсо (Ферари) след прибирането на сейфти кара в последния тур, заради което стюардите прибавиха към времето му 20 секунди.

– Нашето тълкуване бе, че след прибирането на колата за сигурност трасето е чисто и се връщаме към състезателни условия – затова задминах Фернандо – бе обяснението на германеца.

Мерцедес ще обжалват санкцията, стана ясно малко след налагането й. Шефът на тима Рос Браун обяви това и допълни:

– Вярваме, че надпреварата не завършваше с кола за сигурност на трасето, при което положение щеше да важи точка 40.13. Сейфти карът се бе прибрал, ФИА бяха обявили влизането му в пита в началото на 78-я тур и пистата бе обявена за зелена (чиста – б.р.) от рейс контрола. Внушението бе подсилено от факта, че маршалите показваха зелени флагове и светлини след линията на колата за сигурност. В предишни случаи, когато се е налагало състезание да завърши със сейфти кар на трасето, и знамената, и светлините остават жълти – както бе в Мелбърн през 2009 г. Затова и ние посъветвахме пилотите си в края на финалната обиколка да се състезават – разясни още Браун.