Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес отричат новината за теста да е изтекла от Розберг, Хамилтън няма...

Мерцедес отричат новината за теста да е изтекла от Розберг, Хамилтън няма да ходи на трибунала

41
0
Нико Розберг

Екипът на Мерцедес отрече появилите се в дните преди Гран при на Канада слухове, че тестът на отбора с Пирели след надпреварата в Испания е бил споменат в разговор между Нико Розберг и Себастиан Фетел. От тима приветстваха свикването на Международен трибунал, заявявайки, че така ще имат възможност да направят пълно изложение на фактите по открит и прозрачен начин.

Скандалът с изпитанията на гуми от Мерцедес дни след състезанието на пистата Каталуния избухна часове преди Гран при на Монако. Основният проблем е, че тимът от Бракли използва тазгодишния си болид F1 W04. Стюардите на старта в Монте Карло изслушаха представители на Пирели, Мерцедес и на подалите официален протест Ред Бул и Ферари. След това те изготвиха доклад, който изпратиха до ФИА. От федерацията поискаха допълнителни разяснения от производителя на гуми, както и от Скудерията.

В Монреал се заговори, че Фетел пръв е разбрал за противоречивите изпитания при разговор със сънародника си Розберг по време на среща на пилотите в Монако след квалификацията. Това твърдение упорито се отхвърля от Мерцедес. От отбора заявиха, че тази новина „е категорично невярна“.

Междувременно самият Розберг обясни, че в теста са участвали той и Люис Хамилтън, защото гледната им точка е по-важна за производителя на гуми, отколкото тази на третия състезател Сам Бърд например.

– Това беше решение на екипа. Смятам, че за Пирели е по-добре, ако ние сме в колата, защото обратната информация е по-репрезентативна. Сам не кара много и със сигурност не би могъл да поддържа нашето темпо, както и да прави за Пирели нужните им обиколки. Ние вече бяхме направили състезанието дни по-рано и за Пирели бе предимство да сме в болида – обясни Нико.

На въпрос защо той и Хамилтън са носили необозначени каски, Розберг отказа да коментира.

В същото време съотборникът му заяви, че няма да се явява на трибунала. Освен това допълни, че не е следил новините около скандала във времето от Монако досега.

Не съм чел нищо. Тук научих за всички истории. Подобно нещо вече ми се е случвало в Макларън. Не мисля, че трябва да се включвам. Помня какво стана последния път. Не точно всичко, което стана, но не бе хубав период. Старая се да помня добрите неща. Не се фокусирам върху подобни истории. Съсредоточен съм върху това да се подготвя за предстоящата Гран при. Според мен всичко случващо се не е разсейващо за екипа. С въпроса се занимават важните хора от отбора, правят го по подходящия начин, а аз искам да спечеля – заяви Хамилтън.