Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес представиха новия си Сейф Драйвинг център

Мерцедес представиха новия си Сейф Драйвинг център

128
0

Мерцедес представиха новия си Сейф Драйвинг център на Хокенхаймринг по време на състезателния уикенд за Гран при на Германия. За да демонстрират специално подготвеното тренировъчно трасе, домакините бяха организирали тест драйв с тест пилотите на Макларън Педро де ла Роса и Александър Вурц.

По този повод се озовах в компанията на пресаташето на Мерцедес Волфганг Шатлинг и доста нетърпеливи колеги, чакащи ред да се качат в колите. Намериха ми подходящ номер каска и секунда след това стюардът ми връчи и балаклавата. Малко странно е чувството да стоиш с шлем на главата, наблюдавайки хвърчащите по пистата автомобили. Но търпението си заслужаваше и го разбрах много бързо, след като се качих в Мерцедес-Бенц-а С55 AMG, каран от Де ла Роса.

Цялата демонстрация бе две обиколки на човек. Още с потеглянето се залепих на седалката и ми стана кристално ясно защо се обръща толкова внимание на предпазните колани. Усещането на пасажерското място е, че си като парцалена кукла – ако не си подсигурен, просто ще “прелиташ” неконтролируемо от единия в другия край на колата. Воланът приличаше на играчка в ръцете на испанеца и не личеше и най-малко усилие в управлението. За сметка на това обаче главата ми два-три пъти се удари настрани при рязко натискане на спирачките на острите завои. Задната част неколкократно занасяше, но Де ла Роса коригира с минимални завъртания на волана. Но пък на слалома (направен с изкуствени колчета) трудно следях кормилото в ръцете му – толкова бързо се въртеше. Двете обиколки обаче бързо свършиха. На въпроса на Педро: “Как беше?” отговорих само: “Страхотно!” И се върнах към обичайната работа леко замаяна, но безкрайно доволна от преживяването.