Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес се явяват подизпълнител на Пирели за теста, заяви адвокатът на тима

Мерцедес се явяват подизпълнител на Пирели за теста, заяви адвокатът на тима

29
0
Мерцедес

Мерцедес настояха на изслушването на Международния трибунал, че не са нарушили правилата на Формула 1 за провеждане на тестове. Според отбора от Бракли реално не съществува проблем, който те да разясняват.

Тимът е представляван в Париж от адвокат Пол Харис. Той започна изложението си с твърдението, че тестът е на Пирели и е проведен от Пирели, а не от Мерцедес. В това отношение, заяви Харис, тимът се явява подизпълнител на доставчика на гуми:

– Единственото смислено заключение е, че случилото се през онзи ден – независимо дали се нарича тест или каране на писта – е проведено от Пирели. Не съществува случай, ако тестът не е проведен от Мерцедес.

Според адвоката изпитанията са направени по силата на точка 4.2 от договора на Пирели и не се възприемат за тест спрямо точка 22 от спортните правила, тъй като в текста не се споменават изпитания.

Споменат бе и имейл от Чарли Уайтинг, за какъвто се говори от известно време. Писмото обаче било от рейс директора на ФИА до адвоката на федерацията Себастиен Бернар. В него Уайтинг пита:

– По мое мнение такъв тест всъщност реално не се провежда от отбор. Смяташ ли, че бихме могли да заемем тази позиция, за да позволим на Пирели да направят смислени изпитания?

Отговорът на Бернар гласи:

– Бихме могли да заемем такава позиция.

Адвокат Харис призна в изложението си, че е липсвала прозрачност около провеждането на теста, както и че повече внимание в това отношение не би било излишно в света на Формула 1, „където прозрачността не е норма (на поведение)“. Той заяви също така, че Мерцедес са действали с идеята да допринесат за благото на всички участници в F1.

Харис освен това повдигна отново въпроса с проведения от Ферари тест. Според него ако Мерцедес са нарушили правилата, същото важи и за Скудерията. Разликата между болид от 2011 (като използвания от тима от Маранело за изпитанията) и 2013 г. е само 0,5 сек на обиколки на пистата в Барселона.

– Ферари са имали възможност да тестват гуми веднъж през 2012 и веднъж през 2013 г., така че Мерцедес са чак трети в реда – допълни адвокатът.