Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес върви добре в квалификациите, но за Монако има и много неизвестни,...

Мерцедес върви добре в квалификациите, но за Монако има и много неизвестни, заяви Розберг

37
0
Нико Розберг

Екипът на Мерцедес вече бе посочен от Фернандо Алонсо за фаворит за предстоящата Гран при на Монако. В Бракли се готвят за шестия кръг от световния шампионат на Формула 1, но далеч не са толкова категорични относно шансовете си.

Идващата надпревара ще е 71-о издание на легендарното състезание. Само 3 от последните 30 надбягвания по улиците на княжеството са спечелени от болид, стартиращ извън топ 3 на грида. Рискът от излизане на кола за сигурност е много висок – цели 80%, като в последните 10 години сейфти кар е бил на трасето 14 пъти.

През 2012 г. екипите от Формула 1 са направили 25 питстопа за гуми в Гран при на Монако. Единствено в Остин (Тексас) боксовете бяха по-малко – 24. В Монако е трудно да се изпреварва, като за последните три надпревари там има едва 3 задминавания с DRS и 21 без използване на системата.

Уикендът в Монако винаги е фантастичен и е страхотно да се състезаваш в града, където живееш – коментира Нико Розберг. – Обожавам да пътувам до падока със скутера си от нас! Имам чудесни спомени от състезанието миналата година, когато бях втори и се надявам на още един добър резултат и този сезон. В момента автомобилът ни е прекрасен в квалификациите, а това помага в Монако, където класирането на грида е най-важното за целия сезон. Тези характеристики биха могли да са ни от полза, но има и много неизвестни фактори – особено с гумите.

Люис Хамилтън заяви от своя страна, че се е постарал да забрави разочарованието от Барселона и да се фокусира върху възможностите пред себе си.

Монако е едно от любимите ми състезания в календара и обичам да карам по улиците там. Като пилот знаеш, че трябва да си на ниво във всеки един тур, но това предизвикателство е истинско удоволствие за мен. Невероятно е да виждаш как бариерите проблясват, докато прелиташ с висока скорост. Харесва ми фактът, че феновете са толкова близо и създават страхотна атмосфера. Квалификацията и добрата позиция на грида пък са по-важни в Монако, отколкото на което и да е друго трасе. Ние трябва да продължим да работим за подобряване на състезателното ни темпо. Всички се трудят страшно упорито и знам, че можем да го постигнем. Просто трябва да сме мотивирани и да си помагаме – обясни англичанинът.

Мерцедес няма да имат сериозни новости за F1 W04 (за автомобила повече подробности може да намерите в последния брой на списание ClubS1 – 160), сподели пък шефът на тима Рос Браун. Той обясни, че основното предизвикателство ще е да се намерят оптимални настройки за болидите, така че състезателите да се чувстват максимално удобно по тесните, неравни улици.

Другият фокус ще е, разбира се, върху постигане постоянно поведение на гумите и издръжливост. Междувременно работата ни в Бракли и Бриксуърт продължава, като целта ни продължава да е да разберем причините за недоброто представяне в Барселона и да намерим правилните решения за следващите стартове – добави Браун.