Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Михаел май наистина се готви за почивка

Михаел май наистина се готви за почивка

57
0

От Светлана Симеонова

Снимки: Николай Стоянов – XPB

Навършилият в началото на 2006-та 37 години Михаел Шумахер продължава да строи имението, където според слуховете ще се оттегли в момента, в който приключи с активната си състезателна кариера. Седемкратният световен шампион във Формула 1 все още обитава дома си във Вюфленс-льо-шато в Швейцария, за който сме ви разказвали, откача и до вилата си над Лаго ди Комо, но тази зима най-често посещава строежа на новия си дом. Той се намира в Гланд и е с впечатляващи размери, което се вижда и от ексклузивните снимки, направени от наши близки фотографи.

Както вече ви информирахме преди време, цялата площ, която Михаел купи, е 15 хектара – това се равнява приблизително на 20 футболни игрища. В нея е включена 200-метрова плажна ивица от бреговете на езерото Женева, където спокойно може да се направи частен плаж. Според нашата информация къщата се разпростира на 730 квадратни метра, 400 от които са определени за специалния дом за гости.

Само семейство Шумахер ще се разполага в 24 стаи (от които 8 са спални, а 5 – бани; отделна стая с размер повече 60 кв. метра е определена за трофеите и купите на германеца). Проектиранията покрит басейн е с дължина 20 метра, допълнителни екстри са джакузитата, турската баня и сауните. Отделно в къщата ще има театрален и кино салон с 30 места. Подземният гараж според плановете ще е достатъчно голям, за да побира 25 коли. Една от допълнителните постройки е 15-метрова кула, в която ще се намира офисът на звездата на Ферари. Във фитнес залата му пък ще се конструира специална стена за катерене.

Строежът започна в началото на юли миналата година, но около два месеца по-късно се появиха някои затруднения за Шумахер. Един от най-бързите хора на земята въобще внезапно се оказа в разправия относно синдикални права и международно право на труд. Причината за скандала бе, че работниците, трудещи се по проекта, получавали значително по-ниски дневни надници от минималните в Швейцария. Строежът се оценява на приблизително 28 млн. долара и ако не ставаше дума за самия Михаел Шумахер, използването на чужденци като по-евтина работна ръка вероятно щеше да мине незабелязано.

За нещастие на пилота, все още незавършеният му дом (наричан вече “Шумиланд”) привлече внимание заради референдум във втората му родина, целящ решаването на въпроса дали да се улесняват чужденци (основно от Източна Европа) в намирането на работа в богатата страна.

Швейцария вече одобри отиването там на граждани от десетте нови страни-членки на Европейския съюз. След това възникна спорът, касаещ източноевропейците и довел до дискусиите относно работниците в имението на Михаел. От строителната компания, изпълняваща проекта, обясниха, че неволно плащали по-ниски надници на шестима френски зидари и увеличи заплатите им. Адвокатите на германеца пък се забавиха с коментара, но впоследствие заявиха, че Шумахер въобще няма представа какво се случва. Известността и богатството му обаче бяха основните причини, поради които някои вестникарски заглавия бяха доста хапливи – като това в най-продавания швейцарски вестник “Блик” например, където на първа страница пишеше “Робуване срещу подаяния”. Както обикновено обаче, цялата история бе “всяко чудо за три дни” и скоро ситуацията около новия дом на Михаел се успокои. Той и семейството му очакват да се нанесат догодина.

Съвсем не толкова се шуми около другите пилоти живеещи в Швейцария. Техните имоти обаче, са делеч по скромни.

Не далеч от Цюрих в градчето Волерау живее Кими Райконен. Финландецът си я купи готова къща с 4 спални, поради което избегна проблемите на Шумахер. Неговият дом е и доста по-скромен, макар и просторен според стандартите на простосмъртните хора.

Пилотът на Макларън притежава къща и в Чигуел (Великобритания).

Близо до централата на тима си в Хинвил живее и Ник Хайдфелд. Жак Вилньов има огромна вила в курорта Виларс, където е през половината година. Някогашните величия Ален Прост и Джеки Стюарт също живият в алпийската страна.

Най-популярното местожителство на състезателите от Формула 1 обаче си остава Монте Карло. Почти всички пилоти имат апартаменти там, но …