Начало Автомобили Михаел Шумахер ще представи новото Ferrari F430 Scuderia

Михаел Шумахер ще представи новото Ferrari F430 Scuderia

195
0

Лично седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер ще представи във Франкфурт новото Ferrari F430 Scuderia. Тази версия е ориентирана към онези фенове на марката, които са привърженици на екстремното спортно шофиране.
Думата Scuderia се превежда от италиански като конюшня, което би следвало да означава, че от вратите на завода в Маранело излизат най-добрите жребци, отличаващи се с особен статус, красота и великолепна чистота на породата. А емблемите на Scuderia Ferrari (отборът във Ф1) носят на издутите си хълбоци най-чистокръвните, състезателните италиански кончета.
Именно към тях следва да отнесем и новата модификация на Ferrari F430 – Scuderia. За нейното създаване са използвани технологии, проверени във Формула 1. Технически колата е максимално приближена до състезателното Challenge, но е лишена от предпазния ролбар, пневматичните крикове и има пълноценни, а не олекотени стъкла. Всичко което е могло да бъде изработено от въглеродни влакна е направено от тях. Тук от карбон са педалите и волана, седалките и огледалата за обратно виждане – всички те са с минимално тегло, благодарение на този материал.
Пълното тегло на Scuderia (1250 кг) е със 100 кг. по-ниско от това на стандартното F430 и с 25 кг. повече от това на състезателната версия.
Мощността на 4,3-литровия V8 е доведена до 510 к.с., достигани при 8500 об/мин. Това прави по 118 к.с. от литър работен обем, отличен резултата за атмосферен двигател. По-високата скорост в сравнение с нормалното F430 со постига не само с мощта на двигателя – от състезателните писти тук е пренесено и управлението на скростната кутия F1 Superfast. С неговата помощ смяната на предавките става за 60 милисекунди.
Но с това изненадите не свършват и както изглежда италианците са решили да дадат наистина пълна газ. Те са обединили в един блок електронно-управляемия диференциал E-Diff и авангардната система за стабилизация F1 Trac. Почти като във Ф1. В резултат от нашийник цялата електроника се е превърнала в добър помощник.
Новото Ferrari F430 Scuderia е оборудвано и със специални лети джанти в жълт цвят, които обаче за разлика от тези на Subaru, допълват хармонично жълтия фон на емблемата със скащото конче. Освен това през тях се виждат и огромните карбонови-керамични спирачни дискове, сравними по размер с колелата на някоя малолитражка.
Най-лесно обаче тази модификация ще се различава отзад. На карбоновата решетка за вентилация на двигателя е монтирана емблема 430 Scuderia, а двата ауспуха са преместени по-нагоре, от двете страни на номера. Дали обаче той няма да се разтопи?