Начало Рали Микелсен смята, че може да стане WRC шампион до 5 години

Микелсен смята, че може да стане WRC шампион до 5 години

19
0
Андреас Микелсен

Андреас Микелсен смята, че може да стане шампион във WRC до 5 години, заяви самият той. Двукратният първенец в IRC ще кара за Фолксваген в тазгодишното първенство, но с ограничена програма, като се надява да натрупа опит. 22-годишният пилот разказва за това как е започнал кариерата си в ралитата и какво очаква от настоящата състезателна година.

– Преди бях алпийски скиор, но на 16 години контузих коленете си и повече не може да карам ски. Баща ми ме въведе в ралитата и се влюбих моментално в спорта. Какво ме прави бърз? Много упорита работа през годините. Нищо не идва само и трябва да се трудиш упорито, за да ставаш все по-добър през цялото време – разказва Микелсен.

Дните от живота на Андреас преминават по един и същи начин – състезание, прибиране у дома, пране на дрехите, събиране на багаж, пътуване към следващия старт, прибиране… Това обаче не е кой знае какво предизвикателство за норвежеца, който намира други неща в ралитата:

– Нещото, което ми допада особено много в ралитата, е, че има толкова аспекти за подобрение на теб самия. Важи за всичко – от бележките през анализите, техниката на каране на асфалт и чакъл, тестовете, настройките. Амбицията ми този сезон е да се справя добре във WRC. Това означава да финиширам в ралитата и да науча колкото се може повече. Искам да покажа скоростта си в някои кръгове, но главното е да се запозная с отсечките, както и с WRC колата. Искам да съм шампион и съм сигурен, че ще се случи, а когато стане – ще е невероятно. Но трябва да съм реалист. Ако мога да се надбягвам за класиране в топ 5 на някои от надпреварите, засега би било чудесно.

На въпроса може ли да вземе короната в световния шампионат до пет години, Микелсен отговаря просто:

– Да.

В не толкова сериозната част на отговорите си Микелсен признава, че скритата му страст са шоколадът и бонбоните. Едно от хобитата му е риболовът и признава, че най-големият му улов досега е 9-килограмова сьомга, хваната в Русия. За Коледа миналата година е получил най-хубавите подаръци – договор с Фолксваген и iPad mini, а новогодишното му решение е да направи поне два маратона през 2013-а. Човекът, който го вдъхновява, пък е Себастиен Льоб, защото:

– Да спечелиш девет титли по ред е изумително постижение.