Начало WRC News Микелсен води в Полша, организаторите се борят с проблеми със зрителите

Микелсен води в Полша, организаторите се борят с проблеми със зрителите

136
0
Андреас Микелсен
Андреас Микелсен; снимка: Хюндай

Андреас Микелсен води в рали Полша след първия пълен ден на надпреварата, която е седми кръг от световния шампионат за сезон 2024. Пилотът на Хюндай е на 1,8 сек пред Кале Рованпера с Тойота. Трети в края на петъчния ден е Елфин Еванс.

Това подреждане е неочаквано не само за публиката, но и за самия Микелсен. Той се оказа начело, след като още във втората отсечка в петък сутринта От Танак отпадна от надпреварата. Причината бе удар с елен при скорост от 189 км/ч. Животното изскочило на пътя пред естонеца, който се движел на прав участък.

„Не очаквахме началото на ралито да се развие по този начин. Бяхме на пълна газ на права, когато еленът изскочи от тревата директно пред колата и за съжаление нямаше как да го избегна. След удара щетите бяха твърде големи, за да продължа отсечката. Бяхме принудени да отпаднем за деня“, коментира Танак, след като известно преживяваше невероятния малшанс.

От Хюндай прибраха автомобила в сервиза и съобщиха, че Танак ще може да се върне в ралито в събота.

Микелсен каза, че като цяло е доволен от петъка, но съжаляваше, че не е карал повече

Причината бе, че заради неспазващи правилата по трасето и указанията на маршалите зрители организаторите отмениха две отсечки. Самите WRC пилоти на няколко пъти призоваваха публиката да се държи както подобава, но не постигнаха голям успех.

Рованпера излезе втори в самия край на деня. Заместилият по спешност Себастиен Ожие финландец взе две победи в отсечки почти без никаква подготовка.

„Направо си е смешно. Снощи гледах описването на видео на лаптопа и съм заспал върху него. Мисля, че се справихме добре като се има предвид ситуацията ни“, каза Рованпера.

Адриен Фурмо заема четвъртото място в генералното класиране. Зад него са Мартинс Сескс, Грегоар Мюнстер, Тиери Нювил. Топ 10 допълват Такамото Кацута, Сами Паджари и Кайетан Кайетанович.

Не само Микелсен изрази съжаление за ситуацията със зрителите по отсечките.

„Тези етапи не се правят за забавление. Знам, че ръцете на хората, които взимат решенията, са вързани, но е срамота, че едно и също се случва вече шест години“, коментира Елфин Еванс

Мениджърът на Хюндай Кристиан Лорио каза, че може би повече полиция ще помогне, защото в определени страни хората трудно се контролират.

„Решенията за отмяна на отсечките са правилни, защото не може да поставяш хора в опасност. Не си струва да рискуваш ничий живот. Ако си наистина стриктен, зрителите ще осъзнаят, че това на практика е наказание. Стоят с часове под слънцето, за да гледат състезание, а накрая не виждат нищо“, допълни той.