Начало Тест драйв MINI Roadshow 2024 с новите Cooper C и S

MINI Roadshow 2024 с новите Cooper C и S

7472
0
MINI Roadshow 2024

На паркинга пред варненското летище стартира MINI Roadshow 2024. Там представители на медиите имахме възможност да се запознаем с възможностите на новите MINI Coutnryman и MINI Cooper. На разположение беше сериозна гама – MINI Countryman C, MINI Countryman JCW, електрическият MINI Countryman E, два MINI Cooper S и едно MINI Cooper C. Няма съмнение, че от цялата флотилия най-впечатлен бях от MINI Countryman JCW, но тъй като вече сме публикували материали за MINI Coutnryman и тест на MINI Countryman JCW (https://clubs1.bg/news/novoto-mini-countryman-revnivo-pazi-britanskiya-stil/), концентрирам вниманието си върху новия Cooper с три врати.

В рамките на новата гама MINI с Cooper се обозначават всички варианти с 3 врати, с 5 врати, както и MINI Cabrio

Cooper вече е част от наименованието на модела, а няма някаква специфика. Изцяло електрическите MINI Cooper пък също бяха представени статично у нас във версиите Cooper E и като Cooper SE. Електрическият мотор със 135 кВ/184 к.с. на MINI Cooper E произвежда въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 7,3 секунди. С мощност от 160 кВ/218 к.с. Cooper SE ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди с максимален въртящ момент от 330 Нм. Пробегът в WLTP цикъл е 305 км за Cooper E и 402 км за MINI Cooper SE.

MINI не възнамерявали да разработват никакви нови двигатели с вътрешно горене за своята икона за продажби след 2025 г. Така че има голяма вероятност наличните Cooper C и Cooper S да бъдат последните бензинови MINI, които някога ще бъдат пуснати на пазара и това подсилва интереса ми към тях. Разглеждам данните внимателно: MINI Cooper C се задвижва от 1,5-литров, 3-цилиндров, бензинов двигател с мощност от 156 к.с. и въртящ момент 230 Нм. Ускорението 0-100 км/ч е 5,9 сек.

Cooper S е с 2,0-литров, 4 цилиндров, бензинов двигател . Мощността му е 204 к.с., въртящият момент е 300 Нм. Ускорява за 6,1 сек от 0 до 100 км/ч. Скоро ще се появи и най-мощното изпълнение – JCW.

Външно трудно се откриват разликите. Гамата на новото MINI Cooper с три врати е с дължина от 3,87 метра, ширина 1,74 метра и височина от 1,43 метра. Междуосието е 2,49 метра. Екстериорът на MINI Cooper е проектиран с голямо внимание към детайла. Ясно очертаните елегантни линии, чисти повърхности и балансирани пропорции придават самоуверена и отличителна форма. Модерният футуристичен дизайн се подчертава от характерната осмоъгълна радиаторна решетка и кръглите, плоски MINI LED фарове. Въпреки промените моделът остава разпознаваем. Отзад колата е с изцяло нов дизайн. Задните светлини вече са в триъгълна форма, свързани от лента и разполагат с програмируеми диоди, които могат да променят графиките на светилните.

Подобно на MINI Countryman, пулсиращото сърце и център на кокпита е изцяло новият и особено елегантен централен OLED дисплей с диаметър 240 мм

Чрез него се контролират повечето от функциите на колата. Под него са разположени физически бутони за запалване, режими на шофиране и смяна на предавките. И тук са използвани устойчиви, щадящи природата материали. Голяма част от таблото, корите на вратите и част от седалките са облечени в специален текстил, изработен от рециклирани пластмаси. Седалките са удобни с електрическо регулиране с голям диапазон на настройка.

Като всяко уважаващо себе си MINI, носещо легендарното име Cooper, Cooper C и Cooper S са пъргави, с доста директен волан и спортно окачване с подчертана твърдост. Автомобилът доставя изключително удоволствие при динамично шофиране и в двата си бензинови варианта, особено по път с повече завои, където колата сякаш е залепнала за пътя. Е да, неравностите се усещат и такъв вид пътуване освен наслада на водача, води до умора, особено на спътници.

Технологията на Cooper C и Cooper S включва цялостен набор от системи за подпомагане на водача

Има и функция за безопасно излизане, следяща зоните около автомобила, когато е паркиран. Тя предупреждава за приближаващите участници в движението. Има впечатляваща 3D навигация с изглед с разширена реалност и круиз контрол. MINI Intelligent Personal Assistant е с гласово управление, задействано от фразата „Hey MINI“. Функцията Digital Key Plus може да превърне смартфона на собственика в автомобилен ключ чрез приложението MINI.

Цените на модела започват съответно от 54 500 лв. за Cooper C и от 62 400 лв. за Cooper S.

Буквално дни след теста бе представен и Cooper с 5 врати. Надявам се скоро да можем да споделим впечатления и от него.