Начало ТОП Представиха новото моделно семейство на MINI

Представиха новото моделно семейство на MINI

4954
0
Представяне на новото моделно семейство на MINI

Няколко месеца преди официалното въвеждане на пазара новото MINI семейство, бе представено пред медии, клиенти и партньори. Новото изцяло електрическо MINI Cooper, върховната градска икона с автентично go-kart усещане, и новото MINI Countryman, най-голямото MINI, създавано някога демонстрират дизайнерския език, концепцията за потребителско изживяване и технологичния напредък на новото моделно семейство, коeто преминава през най-голямата трансформация в историята на марката MINI. Тя се основава на три стълба- електрифициране на задвижването, дигитална MINI общност и минимален отпечатък върху природата.

Новото семейство на MINI издига радостта от шофирането, потребителското изживяване и отговорното отношение на марката в духа на една нова ера. Тази всеобхватна трансформация се изразява с новия дизайнерски език „Charismatic Simplicity“. Той по особено автентичен начин съчетава традиционните добродетели на MINI с насочените към бъдещето иновации и редуцира оформението на автомобила до най-важното.

Новите модели бяха разкрити със ефектно брейкденс шоу с участието на световната шампионка по бийтбокс Адриана Николова – Печенката и Калин Калинов.

„Гледайки напред, бъдещето на семейството на MINI е толкова вълнуващо, колкото и неговата история. Ние се ангажираме да разширяваме границите на електрификацията и иновациите. Марката MINI се движи към едно по-устойчиво и екологично бъдеще, като същевременно осигурява характерното за MINI go-kart усещане при шофиране.“ – каза Христина Пейчева, мениджър Корпоративни комуникации на MINI България.

Новите модели на MINI впечатляват с пуристки дизайн, който е съобразен както с градския характер на MINI, така и с любовта към иновациите на MINI общността.

Късите надвеси, късият преден капак, дългото междуосие и големите джанти – пропорциите на новото поколение модели са типични за MINI. Визуалното разделяне на каросерията на три части, обгръщащата остъклена площ и открояващият се контрастен покрив позволяват моментално разпознаване на новите модели на MINI. Повърхностите на напълно електрическото MINI Cooper, както и на MINI Countryman изглеждат много вълнуващи благодарение на интегративното оформление на детайлите. Скритите дръжки на вратите, липсата на разширения на арките на калниците и на Side Scuttles подчертават ясното и модерно цялостно впечатление. Ясно очертаната линия на раменете на новите модели на MINI им осигурява подчертано атлетична каросерия.

Пъргавият и компактен характер на автомобила при всички нови модели се подчертава и от новите елементи на дневните светлини на LED фаровете и Matrix LED задните светлини с три различни настройки. Тези индивидуални светлинни графики подчертават различни аспекти на дизайна на каросерията и взаимодействат с околната среда чрез специална светлинна анимация.

Типична за MINI креативната концепция за оползотворяване на пространството осигурява максимална гъвкавост и изключително разнообразен дизайн в интериора. Потребителското изживяване отбелязва осезаем технологичен скок с MINI Operating System 9, която е оптимизирана за сензорно и гласово управление. Кръглият OLED дисплей, MINI Interaction Unit, е едновременно арматурно табло и център на изживяване и комфорт. Текстилните повърхности в интериора революционизират естетиката на интериора, като го редуцират до най-важното и създават ново ниво на уют и топлина.

Електрическото MINI Cooper и новото MINI Countryman.

Новото семейство MINI пренася забавното шофиране, потребителското изживяване и високото чувство за отговорност на марката в нова ера. Това е пълна трансформация, отразена в новия дизайнерски език „Charismatic Simplicity“, който съчетава традиционните ценности с прогресивните иновации на MINI по особено автентичен начин, без ненужни дизайнерски елементи.

В рамките на новото семейство на MINI като Cooper се обозначават всички MINI с 3 врати, с 5 врати и MINI Cabrio, като Cooper e вече е част от наименованието на модела, а не указва задвижването. Новото изцяло електрическо MINI Cooper се предлага във версия Cooper E и като Cooper SE, с повече мощност и пробег. Електрическият мотор със 135 кВ/184 к.с. на MINI Cooper E произвежда въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 7,3 секунди. С мощност от 160 кВ/218 к.с., MINI Cooper SE ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди с максимален въртящ момент от 330 Нм. Пробегът в WLTP цикъл е 305 км за MINI Cooper E и 402 км за MINI Cooper SE.

Въвeждането пазара на новото MINI Cooper е от май 2024 г. Базовите цени за България, валидни от ноември 2023 г. са 62 900 BGN с вкл. ДДС за MINI Cooper E и 70 800 BGN с вкл. ДДС за MINI Cooper SE.

Новото MINI Countryman е пораснало значително в сравнение с предшественика си, предлагайки още повече пространство и комфорт. Моделът ще се предлага, както изцяло електрически, така и с двигатели с вътрешно горене.

Електрическият мотор със 150 кВ/204 к.с. на MINI Cooper E произвежда въртящ момент от 250 Нм и ускорява автомобила от място до 100 км/ч за 8,6 секунди. Осигурявайки мощност от 230 кВ/313 к.с., електрическото задвижване на MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на всички колела постига комбиниран въртящ момент от 494 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Пробегът според WLTP цикъла е 462 км за MINI Cooper E и 433 км за MINI Cooper SE ALL4.

Въвеждането на пазара на новото MINI Coutnryman е от февруари 2024 г. за двигателите с вътрешно горене и месец май за изцяло електрическите варианти.

Базовите цени за България, валидни от ноември 2023 г. са 74 650 BGN с вкл. ДДС за MINI Countryman C и 104 900 BGN с вкл. ДДС за MINI Countryman John Cooper Works.