Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мишлен приключи разследването си

Мишлен приключи разследването си

41
0

Мишлен пусна специално изявление късно снощи относно резултатите от разследването на инцидентите по време на уикенда за Гран при на САЩ с техни гуми. В него се казва, че продуктите им не са били повредени, но са били неподходящи за екстремните условия в 13-ия завой на пистата Индианаполис.

“Като се вземат предвид еволюциите в аеродинамиката на автомобилите, правилата на спорта и характеристиките на повърхността на трасетата, Мишлен провежда тестове по време на сезона с цел производство на най-подходящите за конкретната надпревара гуми. За Индианаполис трябва да се вземат предвид два ключови фактора: завой 13 е единствен по рода си в рамките на сезона и 19-те старта; тренировки на Индианаполис нямаше как да бъдат проведени”, се казва в съобщението. То продължава с обяснението, че заради това са направени тестове, симулиращи условията на американското трасе. Разследването на французите е показало, че натоварването върху задна лява гума в 13-ия завой е много по-високо от най-големите изчисления на инженерите им. През тази година условията били допълнително усложнени от комбинацията скорост+странично ускорение+динамично натоварване. Оказало се, че именно по тази причина гумите не издържат.

Що се отнася обаче до използваните материали и конструкцията, то Мишлен не са открили никакви аномалии. Анализите им са потвърдили, че гумите са подходящи по принцип, но не и за 13-ти завой.

Вследствие на разследването Мишлен са променили симулационния си модел за завои с вираж като коментирания поради специфичните ефекти на преминаването оттам. Освен това отправят в изявлението си молба в бъдеще да се даде възможност за тренировки на Индианаполис преди състезание там. Накрая се потвърждава, че гумите са напълно сигурни и конкуретноспособни за предстоящите състезания от световния шампионат.