Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мохамед бин Сулайем наследи Жан Тод като президент на ФИА

Мохамед бин Сулайем наследи Жан Тод като президент на ФИА

3259
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем, снимка пресофис бин Сулайем

Международната автомобилна федерация (ФИА) избра за свой нов президент Мохамед бин Сулайем. Бившият рали пилот от ОАЕ ще наследи поста от Жан Тод, който си тръгва след 12-годишно управление. 

Сулайем получи повече гласове и победи Греъм Стоукър, който досега бе заместник президент на федерацията. Мохамед е 14-кратен шампион на ФИА в Близкия изток, преди да премине в управлението на Автомобилния клуб на ОАЕ през 2006. Той бе първият арабин, който е избиран в Световния съвет по автомобилен спорт на федерацията. Преди това е бил и вицепрезидент на спорта и ръководи провеждането на Гран при на Абу Даби и добавянето му към календара на F1 през 2009.

Изборът му бележи нова ера в историята на ФИА, тъй като е първият президент, който не е от Европа.

„Наистина е голяма чест за мен да бъде избран за президент на ФИА“, написа бин Сулайем в акаунта си в Туитър.

„Много благодаря за доверието, което ми оказахте. Ангажирам се да управлявам в интерес на всички членове на федерацията. Искам да отдам почит на Жан Тод за неговото лидерство през последните 12 години и да похваля Греъм Стоукър. Очаквам с нетърпение да работя с всички, които търсят подобрението на федерацията, която обичаме“.

„Една глава е към своя край“, сподели напускащият президент Жан Тод.

„Можем да бъдем колективно доволни от нашите постижения в автомобилния спорт, безопасността и устойчивата мобилност през последните 12 години. Бих искал сърдечно да благодаря на моя екип, администрация и всички наши клубове-членки за техния непоколебим ангажимент, ентусиазъм и устойчивост. Поздравявам Мохамед по случай избора му за мой наследник. Желая на него и на екипа му най-добри успехи през следващите години“.