Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо на полпозишън в Монако

Рикиардо на полпозишън в Монако

47
0

Даниел Рикиардо ще стартира ще стартира за втори път в кариерата си от полпозишън в Монако утре, след като днес не остава и грам шанс на съперниците си. Втора позиция зае Себастиан Фетел, който изпревари Люис Хамилтън, Кими Райконен и Валтери Ботас. Най-бърз от „останалите” бе Естебан Окон, заел шестата позиция. Зад него се подреди Фернандо Алонсо, следван от Карлос Сайнц, Серхио Перес и Пиер Гасли.

Съотборникът на Рикиардо в Ред Бул Макс Верстапен ще стартира последен, след като механиците на тима не успяха да сглобят колата му след зловещата катастрофа в последната тренировка, а смениха и скоростната кутия.

Преди квалификацията температурата на асфалта се покачи до 49 градуса, най-високата стойност от началото на уикенда досега. Принц Албер и съпругата му пък се качиха като гости на Ферари за квалификацията днес.

В първата част Рикиардо веднага поведе, въпреки че имаше тежък трафик от двете коли на Рено в последния сектор. Времето му подобрено бързо от Алонсо и Кими, но след още тур пак бе начело. Райконен се оплака, че е блокиран от Ботас с Мерцедес, но все пак записа второ време – на 0,626 сек от Рикиардо. Стюардите пък разследваха Валтери за блокиране на Кими, но не последва наказание. Рикиардо си поведе още по-уверено с 1:12.013 мин. Зад него се наредиха Фетел, Хамилтън, Кими и Алонсо! Испанецът се оплака при това, че не е направил чиста откъм трафик обиколка. В последните минути на Q1 и Вандоорн бе супер бърз и измести дори Райконен, а трети стана Ботас.

От Q1 заедно с Верстапен, чиято кола не стана готова, отпаднаха още Хартли (бе блокиран от една от колите на Форс Индия), Ериксон (сбъркал на Сен Дево), Строл и Магнусен.

Във втората част пилотите на Мерцедес излязоха на пистата с по-твърдите гуми ултрасофт в опит за добри времена и старт с тях, докато Рикиардо направи нов рекорд на пистата – 1:11.353 сек! Фетел и Кими също с най-меките гуми се наредиха зад него, но бе най-интересна играта на Мерцедес. Те обаче нямаха нужната скорост и сцепление и се отказаха от ултрасофт и спряха в бокса за хипер. Хамилтън описа ултра като ужасни. С най-меката смес бе супер бързи и въпреки трафика от двете коли на Макларън записа трето време между болидите на Ферари, но Кими доближи Рикиардо само на 0,038 сек с втория си чифт гуми. Дани обаче бе още по-бърз с втория чифт хиперсофт и подобри времето си с още 0,075 сек с поредния рекорд на пистата – 1:11.278 мин.

Така остана начело за последната част пред пилотите на Ферари, Мерцедес, Форс Индия, Алонсо, Сайнц и Гасли.

С много малки разлики отпаднаха Хюлкенбер, Вандоорн, Сироткин, Льоклер и Грожан, който има и наказания с 3 места назад заради удара в Барселона преди 2 седмици.

Температурата на асфалта спадна до 46 градуса преди решителната финална част. В нея още при първите опити Рикиардо направо отчая всички, като записа нов рекорд на трасето – 1:10.810 мин. Хамилтън остана на почти половин секунда, а Фетел с 2 подготвителни обиколки изпревари Кими и зае трета позиция, въпреки че имаше трафик при подготовката.

Зад лидерите се наредиха Сайнц и Алонсо, но той с пилотите на Форс Индия и Гасли бяха с вече използвани гуми. Така класирането се оформи окончателно с последните опити, като Окон зае шестата позиция, а Алонсо бе седми, следван от Сайнц, Перес и Гасли. При последния си опит Рикиардо можеше да още по-бърз и направи рекорден втори сектор, но загуби в първи и трети.