Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монца може да отпадне от календара на F1

Монца може да отпадне от календара на F1

1623
0
грид, стартова решетка, старт, Формула 1, F1, Гран при на Италия, Монца, ФИА
снимка: Пирели

Монца може да отпадне от календара на F1. Toва намекна главният изпълнителен директор на шампионата Стефано Доменикали. Според неговите думи, инфраструктурата на трасето трябва да бъде „в крак с времето“. В противен случай Монца може да бъде изведена от графика на Формула 1 след 2025 г.

Монца е една от най-емблематичните и престижни писти в календара на F1. Това е едно от малкото трасета, които приемат кръг от световния шампионат от 1950 г. насам. Монца е известна като „Храмът на скоростта“ своето оформление, включващо няколко дълги прави

Трасето край Милано приема непрекъснато F1 състезания от създаването на шампионата преди 73 години. Изключение прави 1980-та, когато Гран при на Италия се провежда на Имола.

Настоящият договор на Монца е до края на 2025 г. Тогава изтича и споразумението на другото италианско трасе в календара на F1- Имола. Миналия месец стана ясно, че Италианската автомобила федерация работи по удължаването на договорите на двете писти. Има обаче опасения, че едно от трасетата може да бъде извадено от графика след 2025 г. Друга вероятност е Гран при на Италия да се редува между Монца и Имола.

Доменикали потвърди, че се водят разговори и с двете писти. Италианецът обаче подчерта необходимостта от ремонтни дейности на Монца, преди да се съгласи да удължи договора на трасето.

„В момента преговаряме, но се нуждаем от елементи, за да продължим тези преговори“, заяви Доменикали.

„В добър контакт съм с Италианската моторспорт федерация. Работата в Монца трябваше да започне малко след последната Гран при. Сега сме декември и тя все още не е започнала. Надяваме се това да се случи в близко бъдеще“, добави CEO-то на F1.

Доменикали и преди е казвал, че Монца трябва да бъде модернизирана, за да отговаря на променящите се изисквания на F1. Според него трябва да се решат логистичните проблеми, да се поднови  настилката на пистата и да се построи нов подлез.

„Моята критика е конструктивна. Трябва да бъдем в крак с времето“, обясни Доменикали. Италианецът отново напомни, че никоя писта няма гарантирано място в календара на F1. Той също така похвали ръководството на Имола заради това, че трасето се върна в графика на спорта след повече от 10-годишна пауза

„През 2020 г. Имола имаше изключителна възможност и беше готова за неочакваното завръщане. Трагедията с наводненията не ни позволи да се състезаваме тази година. Затова нямаме търпение отново да се състезаваме там. Всичко е въпрос на разбиране на желанието да се инвестира в F1 като състезателна платформа. Развлеченията и бизнесът вече не могат да бъдат на частно ниво. Италия е страната, която трябва да направи точния избор“, завърши Стефано Доменикали.