Начало Избрани Доменикали не гарантира, че класическите писти ще останат завинаги в календара на...

Доменикали не гарантира, че класическите писти ще останат завинаги в календара на F1

458
0
Стефано Доменикали
Стефано Доменикали; снимка: Майкъл Потс

Стефано Доменикали отправи предупреждение към класическите писти, които приемат стартове от F1. Главният изпълнителен директор на шампионата заяви, че тези трасета не могат да разчитат само на своята история, статут и слава, заради които трябва задължително да останат в графика на спорта.

През последните 15 години отпаднаха много класически писти. Сред тях са Хокенхайм и Нюрбургринг в Германия, Маникур във Франция и Истанбул парк в Турция. Въпреки премахването на тези трасета, календарът на F1 продължава да се разширява

Междувременно писти като Имола и Зандвоорт се върнаха в F1 след многогодишно отсъствие. Междувременно все повече се твърди, че някои класически състезания са на път да отпадна от графика на Формула 1. Става въпрос за Монако, Монца, Спа и Силвърстоун. Четирите писти приемат стартове още от създаването на световния шампионат през 1950 г. и имат огромна репутация. Въпреки това те могат да бъдат извадени в бъдеще за сметка на улични трасета в Мадрид, Лондон или другаде.

През последните години F1 придоби все повече популярност в Близкия Изток и Северна Америка. Това до добавянето на стартове в Саудитска Арабия и Катар, както и още две напълно нови състезания в САЩ [Маями и Лас Вегас].

Доменикали коментира разширението на F1 през последните години. Италианецът смята, че дългогодишните места за провеждане на състезания трябва да продължат да инвестират в съоръжения и да развиват предлагането си, ако искат да останат в графика в дългосрочен план. Така те ще успеят да се изравнят с най-модерните писти на новите пазари.

„Смесицата от континенти, която имаме днес, изглежда добре“, сподели Доменикали. CEO-то на F1 добави, че очакваните 24 състезания за следващата година са точната бройка за календара на спорта.

„Не е тайна, че все още проверяваме дали има шанс да отидем в Африка . Това е единственият континент, който липсва в нашия календар“, добави италианецът. Следователно той намекна, че все още прави всичко възможно за връщане на Гран при на Южна Африка.

Според Доменикали, че ако традиционните писти трябва да имат „добра основа и да гледат напред с различно бъдеще.“ Италианецът е категоричен, че нито едно състезание няма да остане в графика на спорта, дори и да приема стартове от дълго време

„Не е достатъчно да бъдеш арогантен и да вярваш, че имаш гарантирано бъдеще, защото си имал състезание през последните 100 години“, добави италианецът.

„Ясно е, че през последните няколко години възприемането на тези исторически места се е променило, тъй като те осъзнават, че пейзажът е различен.“

„Всички разбират това нещо. Ние не си играем на игрички и сме много прозрачни с тях- казваме им, че ако искат да са в календара, трябва да правят нещата, които смятаме, че са правилни за тях, а също и за F1.“

Доменикали също така призна, че провеждането на три състезания в една държава не е толкова лесно. Тази година това ще се случи в САЩ. Страната в Северна Америка ще има надпревари в Остин, Маями и Лас Вегас.

Съединените щати традиционно са труден пазар за F1, особено предвид популярността на местни шампионати като НАСКАР и Индикар. През годините F1 е провеждала състезанията в различни части на САЩ. От 2012 г. до момента шампионатът намери нов постоянен дом в Остин.

Доменикали настоя, че три състезания в един сезон не са риск за насищане на пазара на F1 в Щатите.

„Всяко състезание – не само в Америка – има различна индивидуалност, различно качество, различна сегментация на феновете. Честно казано не виждам никаква „канибализация.“ Трите събития са коренно различни и не виждам никакъв проблем в това“, каза още Стефано Доменикали.