Начало Moto News MotoGP: Довициозо триумфира на Силвърстоун и отново води в шампионата

MotoGP: Довициозо триумфира на Силвърстоун и отново води в шампионата

74
0

Андреа Довициозо е новият лидер в шампионата. Топ пилотът на Ducati Team триумфира на пистата Силвърстоун за Гран При на Великобритания и стана първият пилот с четири победи през този сезон. Освен това за него това е втора поредна победа след като спечели в Австрия. В последната обиколка Маверик Винялес (Movistar Yamaha MotoGP) успя да изпревари съотборника си Валентино Роси и да финишира втори. Роси, който постави рекорд в Силвърстоун и стана единствения пилот с 300 състезания във висшия клас. В същото време световният шампион Марк Маркес (Repsol Honda) отпадна с повреда в двигателя.

Маркес бе на първа позиция, но с изключителен старт 9-кратният световен шампион Роси се изстреля напред и поведе. Зад Доктора Меркес бе лидер на влакче от петима пилоти – Кал Кръчлоу (LCR Honda), Винялес, Хорхе Лоренсо с Ducati и съотборникът му Довициозо. Винялес идпревари Маркес и двата мотора на Yamaha се наредиха на първо и второ място. Зад тях Довициозо започна атака и първо изпревари Лоренсо, после Крчлоу, а след това и Маркес, за да стане 3-и. Докато траеха тези двубои, Доктора дръпна напред.

„Дезмо Дови“ започна битка с Винялес за второто място и я спечели. В същото време двигателят на Маркес се обви в дим и той спря своя мотоциклет Honda край трасето. По всичко личеше, че Роси ще спечели своя старт №300 при кралете. Не това обаче мислеше Довициозо, който се вдигна на щурм и изпревари Доктора, за да поведе. В последната обиколка същото направи и Винялес, като финишира втори, а за Роси остана утехата, че е на подиума. Така Дови спечели втората си поредна победа, 4-а за сезона и 6-а в кариерата си. Сега той е с 9 т. преднина пред Маркес като има 183 т. срещу 174 за испанеца.

Четвърти бе доволният Кал Кръчлоу, който зарадва своите фенове и бе най-добре представилия се пилот на Honda и бе най-бързият частен пилот. Лоренсо стана 5-и, на 3,5 сек. от съотборника си, като бе доволен, че успя да изпревари в последните обиколки Йохан Зарко (Monster Yamaha Tech 3), който стана 6-и, пред Дани Педроса (Repsol Honda), който преживя един от най-трудните дни като пилот. Скот Рединг (Octo Pramac Racing) стана 8-и в домашното си състезание, докато новакът Алекс Ринс (Suzuki Ecstar) изравни най-добрия си резултат с 9-ото място, зад британския пилот. Топ 10 оформи Арлваро Баутиста (Pull&Bear Aspar Team).

В зоната на точките влезе отново Пол Еспаргаро (Red Bull KTM Factory Racing) – 11-и, който направи още едно отлично класиране за КТМ. След него бе Тито Рабат (EG 0,0 Marc VDS), а 13-и стана Карел Абрахам (Pull&Bear Aspar), следван от двамата пилоти на Reale Avintia Racing Хектор Барбера и Лорис Баз.