Начало MotoGP News MotoGP даде зелена светлина за състезание в Индия

MotoGP даде зелена светлина за състезание в Индия

89
0
Буд,Гран при на Индия,писта

MotoGP даде зелена светлина за състезание в Индия. Това стана ясно след като притежателят на търговските права в шампионата Дорна Спортс подписа Меморандум за разбирателство с промоутъра на бъдещата надпревара Fairstreet Sports. Има вероятност първата надпревара в Индия да се проведе още през следващата година.


Главният изпълнителен директор на Дорна Спортс Кармело Еспелета наскоро бе на посещение в Индия, където се срещна с местните власти, както и с промоутъра на състезанието. Испанецът посети невероятната писта Буд Интернешънъл, която трябва да приеме надпреварите от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

След това делегацията на Дорна замина и за град Лукноу, който е столицата на щата Утар Прадеш (UP). Именно в този регион в който се намира международната писта Буд. Там Еспелета се срещна с главния министър на Утар Прадеш г-н Йоги Адитянат, както и министъра на индустриалното развитие г-н Нанд Гопал.

Състезанието ще носи името Гран при на Бхарат. Все още не се знае кога ще бъде първата надпревара на пистата Буд. Според предварителните планове това може да се случи още догодина, но по-реалистичната прогноза е 2024 г. От Дорна все още не са определили дата, на която ще се проведе първата в историята на шампионата Гран при на Бхарат. На местния език хинди думата Бхарат означава Индия.

Според спортният директор на Дорна Спорта Карлос Еспелета, няма смисъл че за MotoGP да разширява обхвата си в Индия. Страната в Южна Азия е най-големият пазар на двуколесни превозни средства в света. Освен това е изключително важна за всички производители в кралския клас.

В момента MotoGP увеличава популярността си в Югоизточна Азия след като през последните години посети Тайланд и се върна в Индонезия. Състезанията и в двете страни се радваха на огромен интерес. Следващата стъпка на Дорна и шампионата е организиране на надпревара в Индия.

„Индия е огромна страна и пазар, особено важен за индустрията на двуколесните превозни средства и за MotoGP като спорт. Шампионатът има огромна фенска база там. Възможността да проведем състезание от MotoGP в Индия ще бъде едновременно невероятно зрелище за нашите фенове. Също така ще ни позволи да продължим да развиваме спорта в региона. Това е изключително важно за всички наши партньори и по-специално за производителите. Трябва да вземем предвид стотиците милиони двуколесни превозни средства по пътищата на страната. Много бихме искали да успеем да реализираме този проект. В В допълнение искаме да представим тези невероятни мотоциклети от MotoGP пред многобройните индийски фенове“, сподели Еспелета.

„Всички в MotoGP сме отдадени на нашите фенове. Стремим  се да направим спорта достъпен за всички, независимо от това къде се намират, кои са и какво е икономическото им положение. Мотоциклетите са невероятен инструмент за транспорт. В много райони на света те са двигател на обществото, тъй като осигуряват икономическа мобилност и захранват семейства по целия свят. Състезанието в Индия ще бъде отражение на нашия ангажимент да отворим вратите на спорта колкото се може по-широко и ще бъде важно постижение за шампионата“, допълни главният изпълнителен директор на Дорна Спортс.

„За Утар Прадеш е голяма гордост да бъде домакин на такова престижно в световен мащаб мегаспортно събитие. То не само ще даде тласък на секторите на хотелиерството и туризма, но и ще постави нашия щат на световната сцена. Нашето правителство ще предостави цялата необходима подкрепа, за да се превърне това събитие в огромен успех“, заяви главният министър на щата г-н Йоги Адитянат.

„Мотоциклетният спорт се радва на голямо възхищение в Индия. Целта ни е пренасянето на най-престижното състезание по мотоциклетизъм в нашата страна. По този начин се надяваме да увеличим още повече броя на феновете му. Също така искаме да насърчим повече млади мотоциклетисти да се занимават с този спорт. Докато светът се възстановява от пандемията от коронавирус, това събитие се очаква да даде нов тласък на спортния туризъм в Индия“, каза директорът на Fairstreet Sports Пушкар Нат.