Начало Moto News MotoGP: Довициозо първи на Сепанг, титлата ще се решава в последния кръг

MotoGP: Довициозо първи на Сепанг, титлата ще се решава в последния кръг

56
0

Андреа Довициозо с Ducati спечели Гран при на Малайзия, предпоследен кръг от MotoGP. Втори се класира неговият съотборник в заводския тим на италианците Хорхе Лоренсо.

В същото време лидерът в шампионата Марк Маркес от Repsol Honda остана 4-и и разликата между двамата намаля на 21 точки. Така титлата ще се реши във финалния кръг от сезона във Валенсия.

Пилотите трябваше да карат на мокра писта, което допълнително усложни условията за борещите се за победата. На старта най-добре потегли Маркес от 7-а позиция, но не спря навреме за първия завой и Зарко излезе начело, следван от Лоренсо, Марк и Педроса. Дани бързо бе изпреварен от лошо тръгналия Довициозо. Валентино Роси с Yamaha пък изостана много назад след лош старт.

Зарко с мека задна гума се откъсна напред, а Дови започна да притиска Маркес. В 4-ата обиколка италианецът успя да го изпревари, но само 1 завой по-късно допусна грешка и загуби спечеленото място. В началото на следващия тур все пак Андреа излезе на 3-а позиция.

Той започна да се откъсва пред Марк, а двамата с Лоренсо започнаха да настигат Зарко. Последния започна да има проблеми с износването на задната гума. В 9-ата обиколка Хорхе проведе успешна атака срещу Зарко и поведе, а няколко завоя по-късно и Довициозо мина пред Йохан. Двамата пилоти на Ducati се откъснаха напред.

По-назад Роси напредна до 7-а позиция, а Педроса бе 5-и пред Данило Петручи, но далеч зад първите 4. При това класиране в челото Маркес ставаше шампион, тъй като за 4-о място вземаше 13 точки, а Дови 20 за второ, което означаваше, че преди последния кръг Марк ще има 26 точки аванс и ще е недостижим.

4 обиколки преди края обаче Лоренсо отвори много последния завой, допусна грешка и Довициозо го изпревари. Останаха съмнения дали Хорхе просто пропусна съотборника си да спечели. Това носеше на Андреа още 5 точки и оставаше битката за титлата да се реши в последния кръг. Преди него Макрес води с 21 точки.

3 обиколки преди края над пистата започна отново да вали. Въпреки това промени в челото не настъпиха и така Довициозо спечели, следван от Лоренсо, Зарко и Маркес. Педроса завърши 5-и, а Петручи и Роси 6-и и 7-и.

Пълно класиране от състезанието