Начало Moto News МотоGP: Маркес е доволен от сезона си досега с изключение на Муджело

МотоGP: Маркес е доволен от сезона си досега с изключение на Муджело

98
0
Марк Маркес

Марк Маркес предизвика истинска сензация в света на МотоGP и признанието както на фенове и медии, така и на съперниците си в шампионата. 20-годишният пилот счупи куп рекорди и в средата на сезона направи равносметка на представянето си досега, разпространено от пресофиса на Хонда.

– Коя надпревара досега ти хареса най-много?

– Няколко са, но Остин бе специално състезание – първата ми победа. И Лагуна Сека ми хареса. Това бе ново трасе за мен, никога не бях карал там и е чудесна писта. Обожавам Херес, където бях в състояние да натискам на 100%. В няколко старта можех да се справя по-добре, но като цяло съм доволен с изключение на Муджело – там през целия уикенд катастрофирах, а в надпреварата паднах два тура преди финала и загубих ценни точки.

– Какво бе усещането да спечелиш победа в МотоGP?

– След теста в Остин видях, че имам добра възможност да постигна първа победа, но човек винаги се съмнява, тъй като тренировката не е като реалния състезателен уикенд. В надпреварата нещата бяха напълно различни. Когато спечелих, в първия момент усещането бе като след всяка друга победа. Но когато се прибрах, усетих, че успехът в МотоGP не е като всеки друг. Това е нещо специално и бях въодушевен. Спомних си за всички хора, които ми помогнаха да стигна дотук.

– Смяташ ли, че е нормално да спечелиш в едва втория си старт?

– Не, но много зависи от обстоятелствата. Победата означава, че сме си свършили добре работата. Пистата в Остин ми пасна от самото начало, но ако това състезание се провеждаше в края на шампионата, то тогава щях да взема и успеха – човек никога не знае. Всъщност трасето бе ново за всички и това ми помогна, както и направеният там тест. При прехода си от 125 към Мото2 дори имах повече проблеми, отколкото сега в МотоGP.

– Казват, че 125 и 250 куб. см са най-добрата подготовка за МотоGP. Какво научи от преживяното в Мото2?

– Истината е, че не мога да сравнявам 250 с Мото2, тъй като никога не съм се състезавал в 250 кубика. Промяната от Мото2 към МотоGP не е толкова голяма, колкото преходът от 250. В Мото2 машините са по-близки до тези от МотоGP. На най-високото ниво трябва да се адаптираш доста към електрониката, но останалото е много подобно. В Мото2 научих много неща. 125 е напълно различно, тъй като там си на пълна газ от старта до финала. В Мото2 се научаваш да управляваш гумите, да се напасваш към карането с много или малко гориво – нещо, което почти не ти прави впечатление при по-малките мотори. Освен това в по-ниската категория битката е много голяма, а отборът и пилотът могат да донесат сериозна разлика. Научихме много неща и те ни помагат сега в МотоGP.

– По-забавно ли е в МотоGP?

– Зависи от състезанието. На мен най-много ми харесва да карам в МотоGP, тъй като в Мото2 машината никога не бе перфектна. Всички бяхме равни – разликата идваше от пилота. МотоGP е най-добрият клас, но може би най-интересните състезания са в Мото2.

– Марк Маркес ще е световен шампион през 2013 г., ако…

– …има късмет! Не искам да мисля за това, защото както видяхме в последните два старта, всичко може да се случи в шампионата. Има още половин сезон пред нас, а и трябва да видим каква ще е ситуацията, когато Дани Педроса и Хорхе Лоренцо се възстановят напълно.

– Във всичките си завършени надпревари ти се качи на подиума. Как го обясняваш?

– Това бе огромна изненада и много добра новина. Финиширах на почетната стълбичка във всеки старт с изключение на Муджело. Постоянството е от голямо значение. Може би е дори по-впечатляваща от победите. Истината е, че е страхотно да се бориш за топ 3 във всеки старт.

– Какво е да се надбягваш с Педроса, Лоренцо и Валентино Роси?

– Научаваш много неща. Има пилоти, които не се предават никога. Учиш какво ли не, карайки зад или до тях, виждайки как подхождат към състезанията, стратегиите им. Отмъкваш малки неща и се стараеш да ги прилагаш.