Начало MotoGP News MotoGP на път отново да отмени Гран при на Казахстан

MotoGP на път отново да отмени Гран при на Казахстан

44
0
MotoGP 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP е на път отново да отмени Гран при на Казахстан. Според информация на различни източници, събитието на пистата Сокол Интернешънъл няма как да се състои през тази година. Затова от Дорна търсят алтернатива на надпреварата в страната от Централна Азия. Една от опциите е провеждане на втори старт в Катар.

Казахстан трябваше да дебютира в календара на MotoGP в средата на миналата година. За нещастие, състезанието беше отменено още през пролетта. Причините за отмяната бяха свързани с недовършените строителни работи по трасето и липсата на хомологация от страна на ФИМ. От ръководството на MotoGP се надяваха да проведат надпревара в Казахстан тази година.

Гран при на Казахстан беше включена в календара за сезон 2024. Въпреки това продължаваха въпросителните относно провеждането на събитието. Те отново бяха свързани с бавните строителни работи по питата Сокол Интернешънъл. Локацията на трасето също е сериозен проблем, тъй като то е разположено в доста изолиран район. Най-близките хотели се намират в град Алмати, който е на около 80 км от пистата

В началото на май MotoGP отложи Гран при на Казахстан. Причините бяха свързани с наводненията в региона на Алмати и самата писта. Въпреки отлагането, от ръководството на шампионата се надяваха да проведат събитието по-късно през годината.

В края на същия месец MotoGP обяви отмяната на Гран при на Индия. На негово място беше поставена надпреварата в Казахстан. Въпреки това съмненията относно провеждането на събитието на пистата край Алмати ставаха все по-големи.

По-рано през седмицата стана ясно, че състезанието в Казахстан отново ще бъде отменено. Според информацията, от Дорна вече са започнали да търсят заместник на събитието.

Намерението на Дорна е да запази календара от 20 състезания. Първоначално броят на стартовете трябваше да бъде 22. Той обаче беше намален след отмяната на събитията в Аржентина и Индия. Ако стартът в Казахстан също не се състои, то бройката ще падне на 19, което не е добре за Дорна и MotoGP като цяло. Испанската компания се опитва да запази настоящият брой на стартовете и заради телевизионните права.

Една от опциите за заместник на Гран при на Казахстан е Катар. Страната прие откриващия старт за тази година, спечелен от Франческо Баная. Ръководството на пистата е в отлични отношения с Дорна.

Но от друга страна, един допълнителен старт в Катар няма да бъде възможен в края на септември поради тежките метеорологични условия. През това време от годината температурите в региона са прекалено високи и могат да надхвърлят 40 градуса по Целзий. Високата влажност също ще създаде сериозни затруднения на пилотите от трите класа.

Вторият вариант е завръщане в Бърно. Чешкото трасе приема стартове от MotoGP до 2020 г. После Бърно беше извадена от календара заради лошото състояние на настилката и остарялата инфраструктура.

Преди няколко месеца пистата се сдоби с нови собственици. Те ще опитат да върнат състезанието от световния шампионат по мотоциклетизъм. Но за да се случи това, пистата в Бърно трябва да бъде преасфалтирана и да получи най-високата категория на ФИМ.

Бърно не е толкова добра опция заради факта, че седмица по-късно ще се проведе старт в Индонезия. Това ще създаде сериозни логистични затруднения за екипите в MotoGP.