Начало Moto News MotoGP ще използва напълно устойчиви горива от 2027

MotoGP ще използва напълно устойчиви горива от 2027

525
0
MotoGP
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Световният шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP) обяви въвеждането на частично устойчиви горива от 2024. Целта на шампионата е да се премине към напълно устойчиви горивни смеси от сезон 2027.

Като част от стремежа към по-екологично бъдеще за водещата серия мотоциклети в света, MotoGP потвърди, че ще работи със съществуващите производители за производство на устойчиви горива през това десетилетие.

Главната цел е до 2024 трите класа на световния шампионат- Moto3, Moto2 и MotoGP да използват горива с 40 % неизкопаем произход. Три години след това всички класове трябва да използват гориво със 100 % неизкопаем произход. Всички шест производителя в кралския клас ще работят със своите доставчици, а средния и най-малкия клас ще продължат да бъдат снабдявани от контролен доставчик.

Новите горивни смеси ще се използват в двигатели с вътрешно горене, което предполага, че MotoGP няма намерение да премине към хибридни агрегати. Също така те ще бъдат създадени в лаборатория, изградена от ФИМ, използвайки източници на материали, получени от битови отпадъци или нехранителна биомаса.

„Наистина се гордея с това изявление. След много месеци и дълги преговори с бензинови компании и производители постигнахме споразумение“, сподели президентът на ФИМ Хорхе Виегас.

„Това ще позволи на MotoGP да бъде истински лидер в тази истинска революция за устойчивост. Искаме да покажем пътя на всички производители на мотоциклети, че е възможно да се забавляваме, използвайки устойчиви горива. Надяваме се до 2027 да имаме напълно безвъглеродни горива в нашите състезания и да бъдем лидери в тази сфера“.

„Моторите са жизненоважен актив за обществото, което прави двуколесните превозни средства част от решението. Устойчивите горива са от ключово значение за създаването на постижим и жизненоспособен път към екологичния свят. Той ще окаже въздействие върху милиарди хора и с редица производители на горива, ангажирани с това начинание е гарантирано глобалното въздействие. Благодаря на всички страни, които помогнаха това да стане възможно“, заяви изпълнителният директор на Дорна Кармело Еспелета.

Усилията на MotoGP следват стъпките на F1, която обяви по-рано тази година, че ще премине към устойчиви горива през 2025. Също така тогава ще навлезе новата ера на хибридните двигатели с вътрешно горене.