Начало Moto News МотоGP: Ямаха няма да използват новата си скоростна кутия в Чехия

МотоGP: Ямаха няма да използват новата си скоростна кутия в Чехия

99
0
Валентино Роси

Отборът на Ямаха няма да използва новата си безстепенна скоростна кутия този уикенд в 11-ия старт от шампионата на МотоGP в Чехия. Пилотите на екипа Хорхе Лоренцо и Валентино Роси я тестваха през лятната пауза точно на пистата в Брно. Те бяха доволни от нея. Този тип скоростна кутия не само намалява времето за смяна на предавките, но и увеличава стабилността при процеса.

В екипа не се чувстваха готови да използват трансмисията на Индианаполис миналия уикенд. Явно тимът няма да рискува и на Брно.

С Хорхе задаваме този въпрос на японските ни колеги всяка сутрин! Но скоростната кутия още не е готова. Надявам се да стане възможно най-скоро. Няма обаче точна дата – коментира Роси. – Според мен тя е важна, за да сме по-бързи особено в състезателна дистанция. Само това обаче не е достатъчно. Трябва да продължим да работим по мотора, защото в момента имаме някои проблеми в сравнение с Хонда.

Лоренцо от своя страна заяви, че се надява безстепенната скоростна кутия да не е жизненоважна в битката с Хонда, тъй като понастоящем не може да се използва. И той, и Роси пък споделиха, че тестът на Брно не им дава кой знае какво предимство този уикенд.

Тренировките не дават кой знае каква разлика. Опитахме се да работим най-много по безстепенната скоростна кутия. Голяма част от времето използвахме, за да подобрим системата. Потрудихме се малко по настройките, но едва ли каквото и да е дребно предимство в това отношение ще се запази чак до неделя – смята Роси.

Според съотборника му Хонда са фаворити за надпреварата, но той очаква да е по-конкурентоспособен в Чехия спрямо Индианаполис, където финишира зад Марк Маркес и Дани Педроса.

Смятам, че тук имаме повече опции в сравнение с Инди. Пистата няма завои за първа предавка, нито много смени на посоката. Това според мен ще пасне на стила ми на управление и на мотора. Тези три последователни състезателни уикенди са особено важни за титлата. На Индианаполис не катастрофирахме, а взехме подиум – първи от известно време насам. Ако искаме да спечелим шампионата, трябва да започнем пак да взимаме победи възможно най-бързо. В момента не е толкова просто, но ще се постараем. Физическата ми форма се подобрява с всеки изминал уикенд – допълни Лоренцо.