Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може би няма да се наказва първата смяна на двигателя

Може би няма да се наказва първата смяна на двигателя

55
0

Възможно е пилотите да избегнат наказание, свързано с преместване назад на стартовата решетка, при първата си нерегламентирана смяна на повреден двигател през сезон ’08. Това малко изменение в правилата бе обсъдено на срещата на шефовете на отборите от F1 в Париж. От своя страна те отнесоха предложението си към ФИА, която трябва да реши дали да приеме подобна мярка.
След влизането в сила на правилото един и същ двигател да се използва от пилота без право на смяна за точно определен брой състезателни уикенди, при повредата му преди изтичането на този срок състезателите бяха наказвани. В зависимост от конкретния случай мерките бяха или връщане с 10 места назад на стартовата решетка, или преместване в края на грида. Дискутирайки този въпрос, шефовете на отбори се обединиха около идеята първата нерегламентирана смяна на двигател да не се наказва.
„Беше уговорено, че всеки тим може да има по една повреда на двигателя за всяка от двете си коли без тя да се наказва през сезон ’08 – уточни президентът на ФИА Макс Мозли. – Това би била първата повреда на мотора, получена от всяка кола.”
Предложението обаче все още не е одобрено от Световния моторспорт съвет. Очаква се то да бъде гласувано съвсем скоро.