Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Ако съм прав, Формула 1 ще бъде спасена

Мозли: Ако съм прав, Формула 1 ще бъде спасена

23
0

Почти година след скандала, разразил се около президента на ФИА Макс Мозли, англичанинът се чувства уверен в себе си и работата си. След като миналата седмица Световният съвет за автомобилен спорт на ръководената от него организация взе решения, предизвикали сериозно вълнение във Формула 1, той даде интервю за британския вестник “Дейли Телеграф”. В него Макс изяснява позицията си, като още в началото става дума за това, че мандатът му изтича през октомври тази година. При гласуването вота на доверие за него миналия юни той заяви, че няма да се кандидатира отново за поста, но по-късно промени мнението си.

В интерес на истината, ако се проведе гласуване сред отборите във Формула 1, не бих бил уверен въобще [относно резултата]. Но тези екипи никога не са имали глас. Сред националните спортни организации изглежда има силно желание да остана. Това ми бе потвърдено и по-рано тази седмица.
В момента ситуацията е доста интересна от една страна, но от друга, ако не спреш скоро при възрастта, на която съм аз, внезапно откриваш, че си в седмото си десетилетие и нямаш още много активен живот в себе си. Ще реша това лято
– заяви Мозли.

По отношение на роптаенето срещу решението за доброволно ограничение на годишния бюджет на екип в Гран при на 30 млн. паунда и последвалата реакция от страна на Асоциацията на отборите (FOTA), президентът на ФИА е особено категоричен:

Отговорът им беше слаб. Те знаеха, че обмисляме ограничаване на бюджетите, но според мен не очакваха подобни действия от наша страна. Оплакването бе, че не сме се консултирали с тях. Е, ние говорихме много с Форс Индия и Уилямс, които изразиха подкрепа. Скоро не съм говорил с Матешиц (собственика на Ред Бул – б.р.), но мисля, че и на него [идеята] щеше да допадне.

При всички случаи трябваше да направим нещо. Всичко, което ни предоставиха екипите до момента, бе: “Свършихме фантастична работа, намалихме разходите с 50%”. И какво от това? Свалиха от $300-$400 милиона на $150-$200? Ами прекрасно, но се съмнявам, че през 2010 и 2011 г. все още ще имат $150-$200 милиона.

Като се има предвид, че във FOTA бяха особено доволни от постигнатото и се гордееха с факта, че работят единодушно за общото благо, сега едва ли ще останат очаровани от факта, че Мозли изразява подобно отношение към техните предложения. Според Макс също така обаче горната граница от 30 млн. британски лири, посочена в решенията на Световния съвет, е отправна точка. Самият той смята, че и 25 милиона паунда биха били достатъчни:

Когато хората се поуспокоят малко, ще видят, че всичко това е брилянтно за Формула 1. Няма да нарани ДНК-то на спорта – 30 млн. паунда все още са страшно повече пари, отколкото в които и да са други серии. Какво е необходимо наистина, за да се провеждат състезания? Всички мислят, че понеже F1 е специална – шофьор на камион трябва да получава двойна заплата спрямо шофьор на обикновено превозно средство.
Най-важното е, че това е опция (ограничението на бюджетите е доброволно – б.а.). Ако бъркам, няма да има значение. Ако съм прав, ще е спасението на Формула 1.