Начало Formula 1 News Мозли иска намаляване на разходите поне наполовина

Мозли иска намаляване на разходите поне наполовина

17
0

Президентът на ФИА Макс Мозли упорито преследва целите си, след като спечели вота на доверие от организацията си в началото на юни. Тази сутрин англичанинът разпрати до отборите от Формула 1 писмо с предложения за правила, които да влязат в сила най-късно през 2011 г., тъй като “Формула 1 се превръща в невъзможна за [финансова] поддръжка”.

“Големите автомобилни производители в момента имат по около 1000 служители за [да изведат] два автомобила на пистата. Това очевидно е неприемливо във време, когато всички тези компании са изправени срещу затруднения в пазарните условия”, продължава писмото.
“Като се вземат предвид и енергийните проблеми в световен мащаб, Формула 1 не може да си позволи да бъде разточителна в използването на гориво. Всъщност ако отсъстваха плановете за въвеждане на KERS, някои големи спонсори можеше вече да са напуснали.”

Президентът на ФИА се обръща към отборите с молба за предложения за намаляване на разходите с поне 50%, извличане на повече енергия от по-малко количество гориво и т.н.
Мозли пише, че въпросите са спешни и предложенията трябва да са готови до три месеца, като задължително условие е да са подкрепени от мнозинството екипи. В случай, че тимовете не постигнат съгласие, ФИА е готова еднолично да наложи правила за 2011 г.