Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли предупреждава GPDA

Мозли предупреждава GPDA

31
0

Президентът на ФИА Макс Мозли е отправил предупреждение към Асоциацията на пилотите от Гран при (GPDA) да не се опитват повече да се намесват във въпросите за сигурността на пистите.
След като GPDA даде се разбере през последните седмици, че са загрижени за сигурността на пистите в Барселона и Валенсия и след като по-рано през тази година влезе в конфликт с ФИА заради Монца, Мозли е на твърдото становище, че пилотите трябва да дадат заден ход.
В своято колонка в списание F1Racing от този месец Мозли твърди, че сигурността на пистите в днешно време е нещо толкова сложно, че само назначените от ФИА технически експерти са в състояние да оценят правилно ситуацията.
“Сигурността се превърна в нещо твърде техническо за всеки друг, освен специалистите”, пише Мозли.
“Например, един директор на GPDA преди време ми каза, че би бил в по-голяма безопасност със сликове, защото колите спират по-бързо. Отговорих му, че дори и аз мога да му докажа на парче хартия, че сликовете са по-опасни – колкото по-голям грип, толкова по тежък е инцидентът. А той ме попита: `А аз дали ще разбера изчисленията ви?`”
“А днес нещата са още по-комплексни. Нито един пилот няма да поиска да реконструира електрониката на колата си, защо тогава се опитват да оборят нашите експерти.”
Мозли изразява и известно раздразнение заради скандала, който възникна след ГП на Италия, когато GPDA излезе с изявление, критикуващо безопасността на пистата, а ФИА отговори със становището, че пилотите не трябва да се ангажират с регулиращи дейности.
“Бяха се наежили”, казва Мозли. “Един пилот заяви, че няма да допуснат да бъдат сплашвани, друг започна да говори за бойкотиране на състезания. Не е най-интелегентната възможна реакция към едно леко предупреждение.”
“Очевидно, не можем да имаме два органа, които да казват на пистите какво е необходимо. То би довело до тотално объркване. Фактът, че изявлението на GPDA смесваше изчислената скорост на сблъсък с максималната допустима такава само потвърждава това.
Ние винаги ще се вслушваме в пилотите, но решенията трябва да са наши. И ако се наложи да се изгубят едно-две състезания, както и някой и друг лиценз, за да докажем сериозността си, ще го направим. Ще е за доброто на спорта в дългосрочен план.”