Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Сигурността в F1 трябва да се подобри още

Мозли: Сигурността в F1 трябва да се подобри още

33
0
Макс Мозли

Бившият президент на ФИА Макс Мозли заяви, че сигурността във Формула 1 отново трябва да бъде повишена. Научният институт по пътна безопасност към ФИА тества по-рано тази година възможността за използване на кабини в Гран при.

Опитите са правени с кабина от военния изтребител F16 и варианти на отворени структури от армиран плексиглас. Засега те дават ориентация за посоката на евентуално развитие. При изстрелването от специална пневматична система на гума с джанта от Формула 1 с тегло 20 кг при скорост 225 км/ч кабината на F16 леко се деформира, но не се разрушава.

Изявлението на Мозли дойде след трагичните събития от началото на седмицата, когато британският пилот Дан Уелдън загина след катастрофа на овала в Лас Вегас.

Въвеждането на кабини или някакъв вариант на покрив за откритите състезателни болиди отново бе споменато след жестоката катастрофа от надпреварата в Индикар. Идеята по принцип е така да се спрат летящи при инцидент отломки, причинили тежката контузия на Фелипе Маса в квалификацията за Гран при на Унгария през 2009 г. и довели до гибелта на състезателя от Формула 2 Хенри Съртис.

Според мен нещо подобно може да проработи. Случват се неща като изхвърчалата в посока на Маса пружина и летящото колело, което уби сина на Джон Съртис Хенри. Пилотите са в сериозна опасност нещо да ги уцели в отворения кокпит. Вариант за подсигуряване в някаква степен е подсилването с още един ролбар. Но това трябва да се провери и изчисли внимателно – обясни Макс пред CNN.

Англичанинът допълни, че има опасност това да доведе до по-високи скорости в състезанията заради подобрена аеродинамика на автомобилите, а подобен ефект съвсем не се търси.

Но има други начини да ги забавим – каза още Мозли. – Съществуват доста възражения срещу кабините, като например как ще остават чисти за продължителен период от време. Или как ще бъдат изваждани пилотите при спешни случаи? Но всичко ще бъде внимателно разгледано от техническа група, ако излезе, че нещо такова ще защитава повече пилотите.