Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Стандартните двигатели ще стабилизират Формула 1

Мозли: Стандартните двигатели ще стабилизират Формула 1

19
0

Президентът на ФИА, Макс Мозли, е категоричен, че представянето на стандартните двигатели във Формула 1 ще стабилизира спорта.

„Трябва драстично да намалим разходите и да доведем иновациите във Формула 1” – каза Мозли в Монако.

„Трябва да стабилизираме системата с един базов двигател, който да е достъпен за всички и да е евтин, както и с нова стандартна трансмисия.”

„Това ще стабилизира Формула 1, докато въведем нови енергоефективни двигатели, които безсъмнено ще бъдат бъдещето.”

„Но не искам никой да си мисли, че ние желаем Формула 1 да загуби имиджа си – на връх в технологиите в моторните спортове. Ако бъдат правилно приложени, правилата ще гарантират това.”

Вероятно въпросните по-евтини двигатели ще бъдат въведени, като по този повод Мозли се срещна с представители на ФОТА.

Пет отбора, сред които се предполага, че са и Рено, вероятно са заинтересовани от новите стандартни двигатели. Иначе Мозли предупреди, че след оттеглянето на Хонда е много възможно и други производители да ги последват. Британецът също така разкритикува онези отбори, които искат отлагане или отменяне на представянето на KERS догодина.

„Най-накрая чрез KERS намерихме сериозно инженерно предизвикателство пред тимовете” – казва Мозли. „Някои производители вече напредват с това предизвикателство – един вече е произвел електронна система, която ще удиви всички, друг представя изцяло нова технология, която също ще бъде изненадваща.”

„Но някои водещи отбори като Ферари например казаха, че не харесват KERS, защото била „прекалено сложна”. Можете ли да си представите великите инженери като Колин Чапман (основател на Лотус) или Кийт Дъкуърт (съосновател на Косуърт) да кажат „Не мога да го направя, защото е прекалено сложно?”