Начало Други Над 100 световни марки и 20 нови модела на TRUCK EXPO 2018

Над 100 световни марки и 20 нови модела на TRUCK EXPO 2018

40
0

Открито бе международното изложение TRUCK EXPO 2018. От днес до 9 юни на  летище Лесново e изложена пълната гама тежки и лекотоварни автомобили, индустриални превозни средства, продукти и услуги за сектора. Организатор на събитието е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

„На изложението посетителите ще могат да се запознаят с всички новости в товарни бранш, – каза председателят на секция „Товарни автомобили“ и член на Управителния съвет на ААП Георги Загоров. – Изложението е на площ от 10 000 кв.м., изложителите са 54 компании, свързани със сектора на товарните автомобили. Ще видите над 600 експоната и над 20 премиери. По добра традиция много от експонатите са за първи път пред българска публика, много от тях са с международни награди. Нашите посетители ще могат да се запознаят с всички новости в този бранш  на едно място. И не само да се запознаят, а който иска ще може да се възползва от традиционния вече тест драйв.“

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Халил Летифов беше впечатлен: „Очарован съм от това, което виждам на летище Лесново. Надявам се изложението да стане добра традиция, а новите камиони в българските фирми също да станат традиция, заради по-добрите показатели, но най-вече заради сигурността. Всички парламентарни групи, правителството и нашите евродепутати имат единна позиция в защитата на българските превозвачи при обсъжданията по пакета „Мобилност“. Дотук има положителен резултат, но е важно да продължим тази борба в интерес на българските транспортни компании. Съзнаваме, че от тук нататък имаме да свършим още много работа.“

Според зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, изложението е в знаков период за българския транспортен сектор. Ръстът на инвестициите със 7.2%  през първото тримесечие на тази година и приносът на транспортния сектор е съществен. Има нови компании в автомобилния сектор, а над 170 фирми произвеждат автомобилни компоненти. Има амбиция скоро да се сглобяват автобуси в България, дори и камиони. 

На изложението има повече от 20 премиери. Сред тях са носителите на отличието „Камион на годината“ DAF XF и DAF СF. Заедно с тях компанията представя за първи път и камиона си DAF LF. Scania R 450 пък спечели най-престижния 100-точков сравнителен тест в Германия, а премиерите са Scania V8 и на Scania XT.

При лекотоварните също има интересни модели – цялата гама на Peugeot, ISUZU D-Max, избран за Многофункционален автомобил на 2018 г. иVolkswagen Crafter – Международен ван на 2017 година. Ford показва Ranger – единственият пикап в света с 5 звезди на EuroNCAP и Custom – също с 5 звезди за сигурност на EuroNCAP.