Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нелегалните предни крила в Абу Даби бяха грешка, заяви Марко

Нелегалните предни крила в Абу Даби бяха грешка, заяви Марко

40
0

Съветникът на тима на Ред Бул във Формула 1 Хелмут Марко заяви, че историята с нелегалните предни крила на RB10 в Абу Даби се дължи на грешка.

Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел (в последния му уикенд като пилот на тима от Милтън Кийнс) бяха изхвърлени от квалификацията, след като при технически преглед бе установено, че предните крила на колите им се огъват прекалено много. Отборът ги смени, заради което те стартираха от питлейна, като в състезанието австралиецът стигна четвърта позиция, а Фетел финишира осми. Впоследствие Марко настоя, че ситуацията е резултат от наивна интерпретация на правилата.

– Беше глупава грешка от наша страна. Бих казал наивна интерпретация на правилата. Смятахме, че всичко е спрямо изискванията – обясни Марко. – Като цяло през сезона се справихме значително по-добре, отколкото очаквахме. Спечелихме три състезания, втори сме в шампионата при конструкторите, трети и пети при пилотите. Така че възстановяването ни бе добро. Стратегически всичко бе изпълнено добре. Постигнахме максимума, научихме много и трябваше да се борим, да задържим мотивацията на високо ниво. Но си струваше. Имаше толкова голяма разлика в мощността (в сравнение със съперниците), че не бяхме в състояние да използваме потенциала на шасито си. Така че просто се наложи да заложим на компромис. Смятам, че се справихме доста добре. Където и да се появеше възможност, бяхме наблизо – допълни австриецът.

Ред Бул започна работата си за следващия сезон на тестовете, които се проведоха на пистата Яс Марина веднага след Гран при на Абу Даби. Даниел Рикиардо остана доволен от свършената работа, въпреки че имаше грижи с техниката.

– Натрупахме огромно количество полезна информация за гумите, някои развойни неща, за обновяванията на софтуера и т.н. – коментира координаторът Анди Дамерум. – Програмата ни бе малко скъсена заради проблема в колата на Даниел, който бе принуден да спре на трасето. Първоначалният оглед показа, че поправките ще отнемат доста време и затова решихме, че е по-добре да спрем и да направим пълно разследване в базата.

Рикиардо завърши трети в тазгодишното първенство, като той постигна трите победи за Ред Бул – единственият друг пилот с успех в състезание освен Люис Хамилтън и Нико Розберг.

– Изпитахме гумите за 2015 г. Има разлика в поведението с досегашните и мисля, че момчетата имат домашно – да разберат на какво се дължи това. Тествахме и някои нови неща – направихме няколко старта например. Постарахме се да съберем колко се може повече данни. След тренировките имам около две седмици работа в симулатора и още няколко ангажимента. После съм свободен за Коледа и Нова година, а през януари пак започваме работа – каза пилотът.