Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Навлизането на тийнейджъри в F1 не е добро за имиджа на спорта,...

Навлизането на тийнейджъри в F1 не е добро за имиджа на спорта, твърди Вилньов

19
0

Навлизането на тийнейджъри във Формула 1 не е добро за имиджа на спорта, твърди Жак Вилньов. Изказването му е предизвикано от появата на Ланс Строл, който при дебюта си през 2017 г. ще е на 18 години. Макс Верстапен подписа договора си за F1 на 16, а първата му надпревара бе, когато бе навършил 17.

За момента холандският състезател на Ред Бул е най-младият дебютант в историята на Гран при – на 17 години и 166 дни. Верстапен дойде във Формула 1 директно от Формула 3. Същото ще стори и Строл. По принцип подобно прескачане във висшата категория след минимален опит в надпревари с едноместни състезателни коли не е прецедент. Възрастта на пилотите обаче пада. Заради Верстапен бе въведено правилото, изискващо всеки състезател да е навършил 18 години, за да има право да получи суперлиценз от ФИА без какъвто не може да кара в F1.

„На практика те нямат достатъчно опит”, заяви Вилньов пред motorsport.com.

Световният шампион за 1997 г. сравни познанията на младежите с натрупан багаж. Според него по принцип във висшия ешелон се влиза „с наполовина пълен куфар и се пълни останалата половина. При тези момчета обаче куфарът е толкова нов, че още е с етикетите от магазина! Това е погрешно. Няма значение колко си талантлив. Това е Формула 1, това е върхът. Нещо липсва. Може да си изключителен талант, може да си супер бърз, но е възможно да налагаш грешен имидж. Би трябвало да е трудно да стигнеш до Гран при, но не е.”

Според Жак сънародникът му Ланс Строл е супер бърз, но не се знае какъв е в психологически аспект, под натиск и т.н.

„Той е добре образован, говори чудесно и може просто да се справи, да се превърне в изумителен пилот. Или да се срине. Не сме наясно”, допълни Вилньов. „Ланс обаче разполага с необходимите пари, за да влезе в F1 – защо му е да чака? Така стоят нещата. За чий му е да губи сезон в GP2, където рискува да не спечели и имиджът му да пострада?”