Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Немските организатори са виновни за провала на Гран при на Германия, смята...

Немските организатори са виновни за провала на Гран при на Германия, смята Лауда

46
0

Немските организатори са виновни за това, че Гран при на Германия няма да се провежда през 2015 г., смята Ники Лауда.

Шефът на Хокенхайм Георг Зайлер обяви преди дни, че няма време това трасе да организира състезанието. Стартът по принцип трябваше да се състои на Нюрбургринг. Двете писти имат договор за ротационно домакинство на надпреварата.

Нюрбургринг обаче има огромни финансови проблеми. Бърни Екълстоун води преговори и с двете писти, надявайки се междувременно, че Мерцедес ще даде гаранции на домашното си състезание. В Мелбърн спортният директор на щутгартския концерн Тото Волф даде ясно да се разбере, че компанията няма да стори нищо подобно. След това дойде изявлението на Зайлер, а накрая говорителят на Нюрбургринг Пиетро Нуволони заяви, че „на настоящия етап провеждането на състезанието няма смисъл поради времеви ограничения, организационни и икономически причини”. Той добави, че от трасето са изпратили подробна оферта, включваща „възможно най-поносима финансова загуба”, но не е било постигнато споразумение.

Според Лауда ситуацията е напълно ясно и самите организатори на Гран при на Германия не предлагат достатъчно привлекателно изживяване на феновете по време на състезателния уикенд.

„Вината не е на Бърни или Мерцедес. Нюрбургринг трябваше да е домакин тази година според договора, а фалира. Така че Бърни опита да мотивира Хокенхайм да приеме надпреварата, но те не са щастливи, тъй като по план стартът е там през година. Има кръгове като тези в Мелбърн, Австрия и на Силвърстоун, където хората отиват и се забавляват през целия уикенд. Така че всъщност вината е на организаторите, особено в Германия. Те не предлагат достатъчно примамливи възможности за парите, които феновете дават, за да гледат състезанието. Не говорим само за една двучасова надпревара. Събитията на пистата започват в петък и приключват в неделя. Като в Мелбърн – това е най-добрият пример. Ако немските организатори вършеха същата работа, нямаше да има за какво да се притесняват”, заяви Лауда пред ВВС 5 Лив.