Начало Автомобили Новият IONIQ с 5 звезди от EuroNCAP

Новият IONIQ с 5 звезди от EuroNCAP

78
0

Изцяло новият IONIQ на Hyundai Motor получи максималния 5-звезден рейтинг за безопасност от независимата организация за оценяване на автомобили Euro NCAP. При тестовете IONIQ получи най-високите оценки в четирите категории: Защита на възрастни в купето, Защита на деца в купето, Защита на пешеходци и Асистиращи системи за безопасност, и така доказа, че е един от най-безопасните автомобили в сегмента. IONIQ включва дълъг списък с функции за активна безопасност като стандартно оборудване на всички версии, включително Автономно аварийно задействане на спирачките със засичане на пешеходци, Предупреждение при напускане на лентата, Система за придържане в лентата и Интелигентен круиз контрол. С IONIQ Hyundai Motor демократизира електрическата мобилност, като предлага първия в света автомобил с избор  между три модела с електрифицирани силови агрегати:: хибриден, електрически и plug-in хибрид.

Отличната активна безопасност е стандартна характеристика на IONIQ
EuroNCAP тества Автономното аварийно задействане на спирачките (AEB) на IONIQ (стандартно оборудване) и я отличи за добро цялостно представяне. Системата предупреждава водачите за извънредни ситуации и  спира автономно, ако е необходимо. Използвайки преден радар и камери, AEB работи на три етапа. Първоначално предупреждавайки водача със звуков и визуален сигнал, тя контролира спирачките при опасност от сблъсък и прилага максимално спирачно усилие точно преди момента на сблъсък. Когато автомобил или пешеходец бъде засечен пред автомобила, системата се активира – при скорост от или над 8 км/ч – и избягва сблъсъка или свежда до минимум щетите, ако сблъсъкът е неизбежен.

Стандартните функции за активна безопасност на IONIQ са подсилени от системата за придържане в лентата, включително предупреждението при напускане на лентата. Тя предупреждава водача със звуков и визуален сигнал, ако автомобилът пресича пътната маркировка без подаден мигач, и прилага леко усилие върху волана, за да насочи водача обратно към безопасна позиция. Системата е щателно изследвана от Euro NCAP и успешно премина всички тестове.

Интелигентният круиз контрол, стандартно оборудване във всеки IONIQ, също допринесе за 5-звездния рейтинг. Функцията поддържа постоянна скорост и дистанция спрямо автомобила отпред, като ускорява и спира автоматично. Усъвършенстваният интелигентен круиз контрол в IONIQ Electric също позволява автоматично спиране и потегляне.

Освен технологиите, тествани от Euro NCAP, IONIQ предлага също Предупреждение за „сляпо петно“ и Предупреждение за пресичащи отзад автомобили. Тези системи предупреждават водача за околните автомобили, пътници и други обекти, които могат да доведат до сблъсък, ако не бъдат забелязани, докато автомобилът е в движение – допълнителна функция за безопасност на IONIQ.

По отношение на пасивната безопасност, олекотената, но здрава каросерия е резултат от модерния дизайн, конструкторските методи и материали за цялата серия IONIQ. Включвайки 53% усъвършенствана високоякостна стомана, шасито печели от голямата здравина за по-бързи реакции при управление и е изключително безопасно, с високо ниво на абсорбиране на енергията при удар и минимално изкривяване за предпазване на пътниците при сблъсък. Подобрения по структурата на каросерията, допълнени от задна броня, подсилена с високоякостни влакна, правят цялата серия IONIQ здрава и издръжлива. Общо седем въздушни възглавници са разположени в интериора на IONIQ, включително въздушна възглавница за коленете на водача – друг фактор, изиграл важна роля за положителния резултат от тестовете на Euro NCAP.

IONIQ Hybrid и IONIQ Electric вече се продават в цяла Европа. IONIQ Plug-in ще бъде представен през 2017 г.