Начало Автомобили Новият Opel Corsa с турбодвигател със 150 к.с. е съчетание на спортен...

Новият Opel Corsa с турбодвигател със 150 к.с. е съчетание на спортен характер и ежедневно удобство

98
0

Tози малък, но мощен спортист е перфектният избор за почитателите на ненатрапчивата и изискана демонстрация на стил – новата Corsa 1.4 Turbo със 110 кВт/150 к.с. Новият четирицилиндров двигател в петото поколение на Corsa постига превъзходни динамични характеристики – максималният въртящ момент fj 220 Нм, времето от 8,9 секунди за спринта от 0 до 100 км/ч и максималната скорост от 207 км/ч са достатъчно красноречиви числа. Не по-малко впечатляващи са и другите ключови характеристики на новия модел. Независимо от първокласната си мощ, новата Corsa 1.4 Turbo изразходва средно едва 5.9 литра гориво на 100 км пробег и отделя само 136 грама CO2 на километър при смесен цикъл на движение. Моделът разширява гамата от двигатели във фамилията на Corsa с още една решителна стъпка, вписвайки своите спортни характеристики между новото поколение трицилиндров 1.0 Turbo с 85 кВт/115 к.с. и зашеметяващия върхов 1.6 Turbo на OPC с неговите 152 кВт/207 к.с.

Докато Corsa OPC се предлага само във вариант на каросерията с три врати, новият динамичен 1.4 Turbo ще се предлага както с три врати на изключително привлекателна базова цена от 26 170 лева, така и във вариант с пет врати, чиито цени ще започват от 26 755 лева (препоръчителна от производителя цена с вкл. ДДС за пазара в България). Клиентите на Corsa ще имат възможност да направят своя избор между три различни нива на изпълнение – младежките, свежи и динамични Color Edition и Enjoy и изисканата и добре оборудвана версия Cosmo. A за тези, които искат да направят вътрешните качества на разполагащата със 150 конски сили версия на Corsa видими и отвън, Opel предлага пакета оборудване Turbo Plus, който се отличава с харизматичната за OPC моделите визия.

“Искахме да създадем версия на Corsa, която да съчетае спортния дух с удобство при всекидневна употреба и изключително привлекателна цена. И наистина го постигнахме при 1.4 Turbo с неговите 150 к.с.,” споделя Петер Кристиан Кюсперт, вицепрезидент продажби и следпродажбено обслужване на Opel Group, характеризирайки най-новото попълнение в гамата от малки модели на компанията. “Новата Corsa 1.4 Turbo е перфектното допълнение към нашата продуктова гама. Клиентите имат възможност да избират между динамичния, свеж вариант с три врати и луксозната версия с пет врати за цялото семейство.”

При конфигурирането и настройките на двигателя инженерите на Opel са се съсредоточили върху постигането на оптимално съчетание от удоволствието при динамично шофиране и максимално ниския разход на гориво. 1.4-литровият турбодвигател с максимална мощност 110 кВт/150 к.с. осигурява въртящ момент в размер на 220 Нм в диапазона между 3 000 и 4 500 об/мин, а за предаване на тягата към колелата на предния мост се грижи шестстепенна трансмисия с мека и прецизна смяна на предавките. Tака оборудвана, Corsa се ускорява от нула до 100 км/ч само за 8.9 секунди, а спринтът от 80 до 120 км/ч на пета предавка – изключително важен скоростен диапазон при изпреварване, отнема едва 9.9 секунди. Maксималната скорост на модела е 207 км/ч.

Изключителните днамични характеристики са съчетани с ниски показатели по отношение на разхода на гориво – не на последно място и благодарение на серийно вградената технология Start/Stop на Opel, която е особено ефикасна в условия на натоварено градско движение. Версията с три врати на Corsa 1.4 Turbo се задоволява с едва 5.9 литра гориво на 100 километра и отделя в атмосферата само 136 грама CO2 на километър пробег. Двигателят, изпълняващ изискванията на нормата Euro 6, разполага със система за променливо газоразпределение с безстепенно управление на фазите на клапаните и с вграден в изпускателния колектор турбокомпресор – мярка, която намалява едновременно размерите и теглото на конструкцията. Сред многобройните други мерки за намаляване на теглото са чугуненият блок с олекотена структура, включваща кухини в отливката, кухите разпределителни валове и изпълненият от полимери всмукателен колектор.