Начало Автомобили Новият Opel Corsa OPC – пето поколение атлет

Новият Opel Corsa OPC – пето поколение атлет

58
0

Без значение дали в „Зеления ад“ или в градската джунгла, новият Opel Corsa OPC се чувства като у дома си на всякакъв терен. Независимо дали на Нюрбургринг или в час пик по натоварените улици, най-бързият представител на новото поколение на Corsa съчетава екстремния, безкомпромисен атлетизъм с превъзходни възможности за всекидневна употреба. Спортистът с обща дължина около четири метра впечатлява със своя 1.6-литров турбодвигател с висок въртящ момент, максимална мощност 207 к.с., активно поведение на пътя и не на последно място със своята динамична външност. В същото време при спортната версия не са пострадали нито познатият от Corsa просторен интериор, нито високото ниво на комфорт. Corsa OPC е атлетът в семейството на малкия модел на Opel, който ще отпразнува своята световна премиера на предстоящия автомобилен салон в Женева (5-15 март 2015 г.).

“Нашите OPC модели са своеобразните динамични остриета на нашите продуктови фамилии. Tе отразяват спортните традиции на марката Opel, въплъщават германското инженерно майсторство, емоционалния дизайн и запомнящите се динамични характеристики и поведение на пътя. Новата Corsa OPC е впечатляващо доказателство за висотата на летвата, поставена от нашите инженери в класа на малките спортни автомобили. Тя показва по категоричен начин своите забележителни способности по изпълнените със завои планински отсечки и дори на състезателната писта и доставя такова удоволствие, че човек не желае повече да слезе от нея. Tипичен OPC – страст в най-чиста форма”, сподели с въодушевление главният изпълнителен директор на Opel Group д-р Карл-Tомас Нойман, след приключването на последните изпитателни обиколки за настройка на новата Corsa OPC на пистата в тестовия център на Opel в Дуденхофен.

В пълно съответствие с традициите на OPC върховата версия в гамата на Corsa може веднага да бъде разпозната като чистокръвен член на продукцията на Opel Performance Center. Наред с новото, уникално за OPC синьо лаково покритие Flash Blue, Corsa се отличава и с нов дизайн на предната част с нови, по-големи по размер отвори за въздух. Монтираният на задния капак спойлер се предлага в два различни варианта – семпъл заден спойлер, включен в серийното оборудване на модела и много по-внушително по форма и размери aнтикрило, създаващо още по-голяма сила на прилепяне върху задния мост. Спортният ауспух с две тръби на Remus и оформеният около тях дифузор добавят още атлетични детайли, които са еднакво добре разпознаваеми за зрението и за слуха при натискане на педала на газта.

Бензиновият турбодвигател със 152 кВт/207 к.с. под предния капак на новото поколение Corsa OPC чака нетърпеливо да се включи в екшъна. 1.6-литровият OPC агрегат вече предлага максимален въртящ момент 245 Нм в оборотния диапазон от 1 900 до 5 800 об/мин, a допълнителни 35 Нм са на разположение при нужда благодарение на функцията overboost. Особено внимание е било обърнато на бързото покачване на въртящия момент, както и на разширяването на плоския участък от кривата на неговото развитие в сравнение с показателите на предходното поколение на модела (максималният въртящ момент на специалния Nürburgring Edition се постигаше чак при 2 250 об/мин), така че новият спортен автомобил демонстрира много по-добри реакции в ниските оборотни режими.

Мощта на OPC версията се предава към предните колела с помощта на шестстепенна механична предавателна кутия с къс и прецизен ход на скоростния лост. Благодарение и на нея ускорението от място до 100 км/ч при новата Corsa OPC се извършва за едва 6.9 секунди. Максималната скорост на новия модел достига 230 км/ч, но независимо от изключителните динамични характеристики,  средният разход на модела възлиза на респектиращите 7.5 литра на 100 километра в смесен цикъл на движение (174 г/км CO2).