Начало Други Над 30 фенове пострадаха при катастрофа на Дайтона (видео)

Над 30 фенове пострадаха при катастрофа на Дайтона (видео)

72
0

Фенове пострадаха при огромна катастрофа броени метри преди финала на надпреварата на Дайтона от сериите НАСКАР Nationwide Series.Според официалното изявление от президента на Дайтона Спийдуей Джои Читууд III 14 зрители са били транспортирани в болници, 14 други са получили помощ на място. Според други източници пострадалите са 33 души. Двама са в критично, но стабилно състояние.

Дузина коли бяха въвлечени в случилото се, след като надпреварата бе рестартирана за последно две обиколки преди финала. Три тура по-рано друга катастрофа (с 13 коли) прати пилота Майкъл Анет в болница с натъртвания и охлузвания.

В самия край обаче лидерът в този момент в колоната Ригън Смит опита да блокира започналия атака срещу него Брад Кеселовски. Последвалата верижна реакция доведе до инцидента, при който части от колата на новака Кайл Ларсън се озоваха в трибуните. Самият пилот се измъкна невредим от останките на автомобила си, който бе смачкан до неузнаваемост.

– Надявам се всички фенове да са добре. Получих няколко сериозни удара и видях, че двигателят ми липсва. Подбутнаха ме отзад и докато реагирам, вече бе твърде късно. Пламъците влязоха и в кокпита, но успях да изляза бързо – каза малко по-късно Ларсън.

Тони Стюарт спечели надпреварата, но след карирания флаг изобщо не бе в настроение да празнува:

Винаги сме знаели, още от самото създаване на автомобилния спорт, че е опасен. Но ние приемаме риска – трудното е, когато фенове се окажат пострадали. Видях случилото се в огледалата си и ми изглеждаше наистина зле. Искаме да направим хубаво шоу, но не е и за сметка на запалянковците. А на такъв тип писти няма лесно решение.

Днес по програма трябва да се проведе Дайтона 500 и организаторите съобщиха, че това ще се случи без промени. Читууд обясни, че всичко ще бъде оправено преди старта на една от най-известните надпревари в автомобилния спорт.

– Загражденията ще са поправени според протоколите ни за за сигурност. Ще проверим отново къде излетяха частите и какво трябва да направим – заяви той.

Администриращите спорта организации тепърва ще разследват катастрофата и последствията от нея. Днешното състезание Дайтона 500 е първи кръг от сериите НАСКАР Sprint Cup, като на полпозишън е Даника Патрик.