Начало Избрани Верстапен най-бърз в третата тренировка за Гран при на Франция

Верстапен най-бърз в третата тренировка за Гран при на Франция

1932
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в третата свободна тренировка за Гран при на Франция в F1. Пилотът на Ред Бул записа най-доброто време за 1:32.272 с гуми софт. Зад световния шампион се класираха двамата състезатели на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.

Температурите в последната сесия отново бяха високи, като тази на въздуха бе 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 40. Времето на Пол Рикар отново бе сухо и слънчево.

Първи на пистата излезе Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул не бе никак доволен от скоростта на своя автомобил във вчерашния ден. След мексиканеца се появиха Магнусен, Строл, Верстапен, Фетел, Окон и Ръсел. Пилотът на Мерцедес използваше най-твърдите смеси на Пирели.

Първата най-добра обиколка бе на Перес- 1:33.628 с гуми медиум. Втори на повече от секунда бе Магнусен, който използваше софт.

Верстапен подобри времето на своя съотборник и записа обиколка за 1:32.837. Междувременно около половината от пилотите не бяха излезли на пистата. Сред тях се намираха и тези на Ферари.

Световният шампион продължаваше да подобрява своето постижение, следван от Перес, Окон, Хамилтън и Алонсо. Магнусен допусна грешка и премина извън очертанията на пистата.

15 минути след старта на третата тренировка на Пол Рикар Верстапен остана на първа позиция пред Перес, Ботас, Алонсо, Хамилтън, Ръсел, Окон, Магнусен и Жу. Пилотите на Ферари, Уилямс и Мик Шумахер все още не записваха времена за обиколка.

След появата си на трасето, Сайнц и Льоклер дадоха второ и осмо време. Монегаскът изпусна задницата на своя болид и се завъртя в асфалтовата зона за сигурност и не повреди своето Ферари.

Другият състезател на Ферари Карлос Сайнц също мина през сините линии в зоната за сигурност на пистата Пол Рикар.

След преполовяването на сесията Верстапен продължаваше да е на първо място с време от 1:32.808 мин. Второто и третото място бяха заети от Сайнц и Перес. На четвърта позиция се намираше Гасли. Пилотът на Алфа Таури бе следван от Ботас, Алонсо, Магнусен, Норис, Хамилтън и Жу. Льоклер се намираше извън топ 10 след като направи обиолки с твърди гуми.

Пилотите на Ферари опитаха да подобрят времето на Верстапен, но заеха втора и трета позиция. Гуаню Жу премина върху един от бордюрите на Пол Рикар и каза по радиото на своя екип да провери за поражения по болида Алфа Ромео С42. Юки Цунода имаше проблеми с трафика и Николас Латифи.

Около 10 минути преди края на последната тренировка във Франция Сайнц излезе начело с обиколка за 1:32.626 мин. с гуми софт. Верстапен веднага отговори на предизвикателството на испанеца. Пилотът на Ред Бул записа още по-бърз тур за 1:32.272.

До края на третата свободна тренировка на Пол Рикар не настъпиха промени в челните позиции. По този начин Верстапен остана пред двете коли на Ферари. Следващите три позиции бяха заети от Хамилтън, Перес и Ръсел. Топ 10 допълниха Алонсо, Албон, Норис и Цунода.