Начало Автомобилни новини Най-лошите коли на всички времена – шеста, последна част

Най-лошите коли на всички времена – шеста, последна част

870
0
BMW,Chevrolet,Ford,pontiak,Renault,trabant,yugo,най-лошите на всички времена

Днес публикуваме последните две части от класацията на американското издание Insideline за 100-те най-лоши автомобила в историята на автомобилната индустрия.
В оценките са взимани предвид не само външността на моделите, а и ценността им в рамката на марката, техническите качества и съответствието им спрямо съответната епоха. Типично по американски някои оценки изглеждат субективни, още повече, че сред избраниците виждаме и няколко знакови за бранша автомобила, както и такива, удостоявани с титлата Автомобил на годината в Европа в различни години. Не сме отделили внимание на автомобили, напълно непознати у нас и на Стария континент, за което се извиняваме на енциклопедично насочените познавачи.

12. Renault Alliance (1983 г.): Произвеждана от AMC, американската версия на компактното Renault 9 (Автомобил на годината в Европа за 1982 г.), е с предно предаване и 60 к.с., едноцветно боядисано и обилие от бели кантове. По-лошо – през 1985 г. излезе и кабриолет, толкава зле направен, че вратите му не се затваряха.

9. Trabant (1957 г): Двуцилиндрово, двутактово бедствие от Източна Германия, което се произвежда до падането на Берлинската стена. Още една причина да твърдим, че комунизмът е едно зло.

5. Chevrolet Vega (1971 г.): Двигател, който не задържа маслото в кола направена с презрение към клиентите й. Това е автомобилът, накарал американците да купуват моделите на Toyota и Honda. Това не й попречи да стане добър състезател в сериите Pro Stock.

4. Yugo (1987 г.): Сръбска версия на Fiat 127, която не се предполагаше че е толкова ужасна, колкото подсказваше ниската й цена. Но беше! Понастоящем празнува 25-та си годишнина като автомобилен боклук.

3. BMW Isetta (1955 г.): Създадена оригинално от италианската компания Iso, BMW произвежда отвратителната едноцилиндрова (12 к.с.) и с една врата Isetta седем години. Когато се паркира с предницата към стена, вратата не може да се отвори. Цялата кола изглежда като смачкана.

2. Ford Mustang II (1974 г): Базирано на вретеновидното шаси на Pinto, това съсухрено деформирано пони моментално ужаси феновете на Mustang. И за съжаление, стана изключително популярен за клиенти, заседнали в поредната петролна криза.

1. Pontiac Aztek (2001 г.): Изумително е, че се кара по-лошо, отколкото изглежда. Това е най-лошата кола на всички времена, защото е единствения модел в списъка, убил 84-годишна компания. Не може да се отрече, че изключителната грозота на Aztek (не в една и две класации за грозота държи убедително първо място) заби най-големия и последен пирон в ковчега на Pontiac.