Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Наказаха Райконен, Мерцедес шампион при конструкторите

Наказаха Райконен, Мерцедес шампион при конструкторите

49
0

Кими Райконен получи 30-секундно наказание заради инцидента с Валтери Ботас в последната обиколка в Гран при на Русия. Двамата се удариха в завой 4 в битката за 3-ата позиция, като пилотът на Ферари атакува агресивно сънародника си от вътрешната страна. Кими беше далеч и Ботас изглежда не очакваше атаката и затвори завоя и се стигна до сериозен удар Ботас изхвърча в мантинелите и отпадна, а Райконен докара разбитата си кола до финала 5-и.

Комисарите на ФИА обаче прецениха, че Кими е предизвикал инцидента и го санкционираха с 10 секунди престой в бокса, което в условията на завършило състезание се равнява на добавяне на 30 секунди към общото му състезателно време. Това го свали до 8-а позиция в крайното подреждане.

След разследване на стюардите наказан беше и Алонсо с 5 секунди заради пресичане на завой 16. Това го смъкна от 10-а на 11-а позиция извън зоната на точките.

Това означава, че 4 кръга преди края на сезона Мерцедес печели титлата при конструкторите, като има 172 точки аванс пред Ферари. Точно толкова може да спечели максимално Скудерията в оставащите кръгове, но заради повечето си победи немският тим вече и на теория е недостижим в подреждането. Така Мерцедес за втора поредна година грабна конструкторския приз.