Начало Картинг Наш шампион стигна до големия финал на световното в Ротакс

Наш шампион стигна до големия финал на световното в Ротакс

31
0

Шампионът на България в клас Ротакс Джуниър Кристиян Христов записа много силно представяне на световното първенство в класа Ротакс, което се проведе от 15 до 23 октомври в Сарно, Италия. Старозагорецът зае 26-а позиция в крайното класиране в изключително силната конкуренция на 72 пилоти. Той стигнал до големия финал, ставайки първият наш пилот от Ротакс Джуниър, достигал тази фаза.

Седмицата започна с тренировки, които бяха общо 5 по 15 мин всяка. Кристиян с движеше между 26-о и 33-о място, като бе много бърз на мокро. В квалификацията, която продължи 8 минути, той се нареди на 31-о място.

Предстояха три тренировъчни състезания (хийта), като в тренировката преди първия българският пилот се класира 16-и на мокро. В първия хийт Христов завърши последен, след като се сблъска с негово съперник на пистата и след минаване през бордюр веригата му падна. Във втория обаче проблеми нямаше и той завърши 25-и. В третия хийт Кристиян финишира 29-и.

Това класиране не се хареса на пилота, който имаше амбиции за по-добри резултати. И в петък заваля дъжд, което се отказа в полза на нашето момче в единия от двата пре-финала, в които участва. Той тръгна последен 36-и, но след страхотно каране завърши 19. Имаше двама наказани пилоти заради паднал преден спойлер (което означава, че са ударили съперник и получават добавяне на 10 сек към общото време). Така Христов бе класиран 17-и и влезе в големия финал, каквато беше и крайната му цел.

В него участваха първите 17 от всеки префинал. Той се състоя в събота, като Христов зае последна 34-а стартова позиция заради това, че се е класирал за финала последен. В него той обаче показа скорост и завърши 26-и след серия от изпреварвания и доза късмет след отпаданията на няколко пилоти пред него.

В Сарно Кристиян бе в екип с Вальо Йосифов, механика Станислав Каваримов, Радослав Минчев, Христо Христов и баща му Милен Минчев (на последната снимка).

След отличните изяви в Италия, пред българския шампион се открива още по-сериозно предизвикателство. Кристиян е получил специална покана за участие в шампионата на Формула 4 в Азия, лично от неговия собственик Питър Томпсън. За тази цел обаче Кристиян ще трябва да заплати сума от 100 000 евро, която е непосилна за неговото семейство, за да продължи своето развитие. Това включва 36 състезания през сезона.

„Без спонсори няма как да се справим, надявам се някои да прояви интерес в моето развитие по пътя към големите пилоти“, добави Кристиян.