Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Наследникът на Екълстоун няма да е от моторспорт индустрията, разкриват CVC

Наследникът на Екълстоун няма да е от моторспорт индустрията, разкриват CVC

22
0
Бърни Екълстоун,Кристиан Хорнер

Наследникът на Бърни Екълстоун във Формула 1 няма да дойде от средите на моторспорт индустрията, разкри пожелал да остане анонимен източник, близък до CVC.

Бъдещето на Гран при и това на 82-годишния англичанин се обсъждат надълго и нашироко след официалното обвинение от мюнхенската прокуратура към англичанина за подкуп и измама. Подвеждането под отговорност е свързано с продажбата акциите на F1 на CVC и изплатените във връзка с тази сделка 44 млн. долара от Екълстоун на бившия банкер Герхард Грибковски, който вече бе осъден на 8 и половина години затвор.

Бизнесът е твърде малък, за да има дебнещ от редиците (на автомобилния спорт) наследник. Той трябва почти със сигурност да дойде отвън – е категоричен източникът, цитиран от британския вестник Телеграф.

В публикацията се посочва, че в F1 има едва 313 служители и 10 души на мениджърски позиции. Един от слуховете около бъдещето на Екълстоун е, че ще го наследи Кристиан Хорнер, но името на шефа на Ред Бул е единственото от Гран при. Другите споменавани възможности са главният изпълнителен директор на Сейнсбъри Джъстин Кинг (за него имаше опровержение) и началникът на веригата Маркс & Спенсър Сър Стюарт Роуз.

Екълстоун, който все още притежава малко над 5% от акциите на F1, отрича категорично обвиненията. Той дори заяви, че би било по-лесно, ако наистина бе виновен. Англичанинът, който през октомври ще навърши 83 години, е категоричен също така, че разполага с цялата подкрепа на CVC. Инвестиционният холдинг засега оповести единствено, че ще следи случващото се.

Действията показват, че CVC подкрепя Бърни. Договорът му е за фиксиран първоначален период от три години (считано от 24 март 2006 г. с годишна заплата от 2,5 млн. британски лири). След това контрактът се продължава, докато или ако не бъде прекратен от някоя от страните при 12-месечно писмено предизвестие – обяснява още анонимният източник. – Истината е, че Бърни управлява бизнеса и е далеч по-близо до него, отколкото CVC. Компанията е важна по смисъла на това, че е акционер, но не участва в ежедневните задачи.