Начало Лайфстайл 25 г. от смъртта на Енцо Ферари

25 г. от смъртта на Енцо Ферари

332
0
Енцо Ферари

На 14 август 1988 г. на 90-годишна възраст почина основателят на Ферари Енцо Ферари. През 1929 г. той създава отбора на Ферари, а през 1947 г. основава компанията за производство на автомобили Ферари. Хората, които са го познавали, го описват като изключително прозорлив човек със собствено мнение, което отстоява и желание да свърши работата си по-най-добрия начин. Човек, който винаги гледа напред в стремеж за по-добри резултати.

По случай 25-годишнината от смъртта на Енцо Ферари от Скудерията попитаха неговия син Пиеро Ферари (който е и вицепрезидент на компанията) за спомените, които има от своя баща:

Труден (характер) и взискателен като баща и началник, но също така и способен да прави щедри жестове и да показва неочаквана привързаност. Това са черти, които той би отрекъл. Смел и иновативен, той винаги гледаше към бъдещето. Човек само трябва да помисли за решението му да основе Скудерията през 1929 г., годината на Голямата криза, и неговия проект да създаде фабрика за автомобили в Италия, където все още се живееше сред останки от Втората световна война. Заради неговата голяма решителност да гледа напред и това, че казваше, че най-доброто Ферари е на път да бъде произведено, баща ми би харесал това, в което компанията се е превърнала днес. Винаги с поглед към бъдещето и иновациите, без (компанията) да позволява да е примамена от пазара, точно както той би желал. Лука ди Монтедземоло свърши и продължава да върши страхотна работа като поддържа основните характеристики на ДНК-то на Ферари. Например той напълно би се съгласил с решението да запази броя на произведените коли под границата от 7000 на година, като в същото време увеличава оборотите. От многото спомени, които имам, тези, останали с мен, са свързани с неделните обеди с майка ми.

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло (който бе избран от Енцо Ферари за мениджър на отбора от Формула 1 през 1974 г.) също сподели своите спомени от Енцо и призна, че е благодарен, че е имал възможността да работи с личност като него:

Невъзможно е да опиша с няколко думи какво означава Енцо Ферари за мен. Дължа му толкова много – на неговата смелост, способността му винаги да гледа напред, дори в най-трудните моменти както в личен, така и в професионален план. Много често мисля какъв късмет имам, че го познавах и че работих с хора като него и Адвоката Анели (Джани Анели, президент на Фиат от 1966 г. до 1996 г., б.а.). Това са изключителни хора, които помогнаха нашата страна да заблести по целия свят. До моето бюро в Маранело имам снимка на Основателя. Понякога, когато трябва да взема важно решение, откривам, че инстинктивно гледам снимката и се питам какво би направил той. Помним примера на Енцо Ферари. Той успя да реализира мечтата си да произвежда необикновени коли благодарение на своята решителност и страст. Това са черти, които са част от ДНК-то на всички мъже и жени, работещи за компанията, която носи неговото име. Той би бил доволен да види в какво се е превърнала компанията Ферари днес – уникална индустриална и състезателна институция, която представя италианските добродетели и която продължава да очарова милионите фенове на марката по света.