Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Неработещите ъпгрейди са в основната на спада в Уилямс, смята Ботас

Неработещите ъпгрейди са в основната на спада в Уилямс, смята Ботас

30
0

Недобре работещите нови елементи по болида на Уилямс са основната причина за спада в представянето на тима през 2016 г. Това смята Валтери Ботас. Отборът от Гроув се класира на 3-о място при конструкторите през 2014 и 2015 г., но през тази се смъкна до 5-ата позиция, като записа само един подиум чрез Ботас в Канада. До средата на сезона Уилямс бе на 4-а позиция, но през втората половина загуби битката с Форс Индия.

„Около средата на сезона или по-точно в края на състезанията в Европа, подобренията, които се надявахме да ни донесат позиции напред в класирането, не бяха толкова лоши, обясни Ботас. – Но след това няколко големи ъпгрейда не се оказаха толкова добри, колкото очаквахме. Оправянето на тези проблеми отнема време. А това отнема от времето за развитие на колата за 2017 г. И тимът предпочете да се фокусира върху следващия сезон.”

В тази връзка Валтери каза, че не обвинява тима за решението нещата да се концентрират към работата за 2017 г. „Надявам се, че това ще ни се отплати следващата година, заяви финландецът. – Видях вече повече неща от новата кола и колко много промени има. Затова всъщност съм доволен, че рано се фокусирахме към 2017 г. И се надявам, че ще имаме по-добри резултати догодина.”

Ботас обаче подчерта, че тимът трябва да обърне внимание на факта, че в последно време новите елементи по колата не са носили очаквания ефект, тъй като през 2017 г. развитието през сезона се очаква да бъде ключово за постигането на силни крайни резултати. „Определено нещо не бе наред по отношение на ъпгрейдите, обясни още Ботас. – На теория те трябваше да са по-добри, но напрактика те не бяха. А не бе такъв случая миналата и по-миналата година.”