Начало Други Никола Цолов остана трети в крайното класиране на старт №2 на пистата...

Никола Цолов остана трети в крайното класиране на старт №2 на пистата Моторланд Арагон

137
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов финишира на трета позиция във втория старт на пистата Моторланд Арагон в Испания. Българският пилот записа първи подиум за сезон 2024 в Еврокупа-3. Никола Цолов финишира на шеста позиция след развяването на карирания флаг. Благодарение на наказание на няколко негови съперници, той се придвижи до третото място.

Еврокупа-3 е шампионат с едноместни болиди, който стартира миналата година. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън. Тази година Никола Цолов отново участва с ограничена програма в шампионата.

Този уикенд се проведе шестия кръг от сезон 2023 в Еврокупа-3. Домакин на събитието е Моторланд Арагон. Трасето е с дължина 5.345  км и разположено близо до град Алканиц в провинция Теруел. Пистата е добре позната на българския лъв, който кара тук през 2022 г.

Никола Цолов вече записа няколко участия през сезон 2024 в Еврокупа-3 с тима на GRS. Българинът кара в първия кръг на Спа, както и в този на пистата Портимао през юни. Заради участието на Спа, българинът получи забрана да кара в предпоследния девети кръг от F3, който се проведе същия уикенд на прословутото белгийско трасе

Вчера се проведе старт №1 на Моторланд Арагон. В него Никола Цолов потегли шести и финишира шести. Така той изравни най-доброто си класиране от началото на сезона. Пилотите на Кампос Хесе Караскедо, Крисчън Хо и Майкъл Шин пък записаха тройна победа.

Днес Никола Цолов потегли извън топ 10. 17-годишният пилот успя да си пробие път напред и да намери място в зоната на точките. С напредване на състезанието нашият сънародник изпревари няколко съперници и зае шестото място. После той догони лидерите, но не успя да направи изпреварвания. Така българският лъв финишира шести. Разбира се, резултатът му можеше да се промени, тъй като много пилоти пред него бяха разследвани.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)

Няколко часа по-късно Никола Цолов се изкачи до третото място в подреждането заради наказание на негов съперник. Така той записа първи подиум за тазгодишната кампания в Еврокупа-3. Победител стана Хавиер Сагрера от тима на MP Моторспорт, следван от съотборника си Емерсон Фитипалди-младши.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)

Никола Цолов заема 11-то място във временното класиране след кръга на Моторланд Арагон. Българинът има актив от 43 точки. Той е вторият най-предно класиран пилот, който участва в Еврокупа-3 с непълна програма.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NT 🦁 (@nikola_tsolov)