Начало Други Никола Цолов получи покана да участва в нов шампионат

Никола Цолов получи покана да участва в нов шампионат

3453
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Любомир Асенов/Lapbg

Никола Цолов получи покана да участва в нов шампионат. Българският състезател във Формула 3 ще стартира този уикенд в нов за него шампионат – Еврокупа-3. Участието на Никола Цолов ще е само в петия кръг, който ще се проведе на испанската писта „Херес“.

„Получих покана от един от отборите в Еврокупата да участвам на „Херес” – GRS. През зимата записах един състезателен уикенд за тима във Формула Регионал в Близкия изток – заяви Цолов. – Искам да използвам всяка възможност, която се отвори за участие“, продължи българският лъв. „Еврокъп-3 е интересен шампионат. Това на практика е модифицирана версия на Формула Регионал. Нямам очаквания за класиране. От тима ми казаха, че очакват от мен постоянни времена и помощ за настройването на колата.“

Шампионатът Еврокупа-3 е напълно нов и стартира този сезон. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън

Отборите използват същите коли като във Формула Регионал – Tatuus F3 T-318, но с някои промени по корпуса. Болидите тук са с 25 килограма по-леки от автомобилите във Формула Регионал. Задвижането идва от 1.75-литров турбо двигател на Алфа Ромео с мощност 270 конски сили. Разбрира се, всеки пилот разполага с опция за допълнителна мощност „Push to Pass”, която е 25 конски сили.

Никола Цолов познава отлично трасето в Херес. През миналата година то беше една от успешните за Никола по пътя към титлата му в испанската Формула 4. Българинът спечели и трите квалификации на трасето в Андалусия,, както и две от трите надпревари.

В началото на месеца Никола Цолов приключи първата си кампания във Формула 3. 16-годишният състезател караше за тима на АРТ Гран при със съотборници Кейлън Фредерик и Грегоар Соси. Цолов изпитваше сериозни затруднения в първите няколко кръга от шампионата. С напредване на сезона той започна да свиква все повече с болида и да записва по-добри резултати.

Никола Цолов на няколко пъти бе косъм от това да влезе в зоната на точките. В крайна сметка той финишира седми в спринта на Спа и грабна първи точки в F3. После той бе девети в спринтовата надпревара на пистата „Монца“ и добави още две точки към актива си. В крайна сметка Цолов финишира на 22-ро място в крайното класиране за сезона с актив от 6 пункта.