Начало Други Никола Цолов остана 13-ти в спринта в Барселона

Никола Цолов остана 13-ти в спринта в Барселона

830
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов финишира на 13-та позиция в спринта на пистата в Барселона. Българският пилот изпитваше затруднения в надпреварата на горещото испанско трасе и беше изпреварен няколко пъти от своите съперници. Победител стана Мари Боя от отбора на Кампос Рейсинг.

Барселона е домакин на петия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Състезателният уикенд се провежда на пистата с дължина 4.657 км и разположена край град Монтмело. Това е една от най-добре познатите писти за пилотите и отборите във Формула 3. Вчера се проведе квалификацията, в която Никола Цолов финишира трети. Българинът ще потегли десети в днешния спринт заради обърнатата стартова решетка.

Времето отново беше сухо, топло и слънчево. Нагорещеният асфалт щеше да постави под изпитание гумите на Пирели по време на кратката надпревара.

Никола Цолов не направи най-добрия старт и загуби няколко позиции. Пилотът на АРТ Гран при беше изпреварен от няколко съперника. В челото поведе Сантиаго Рамос, следван от Сами Мегатуниф, Оливър Гьоте и Лорънс ван Хюпен

В първите три тура нямаше сериозни инцидент. Борбата за челото се водеше между Рамос и Мегатинуф от тима на Трайдънт. Междувременно Никола Цолов беше изпреварен от Люк Браунинг и се озова на 15т-та позиция. Отпред имаше контакт между Рамос и Мегатуниф. Французинът отпадна, докато неговият мексикански съотборник спука гума и се озова в дъното на колоната. В по-задната част на колоната имаше друг инцидент с участието на Калъм Войзин (Родин Моторспорт) и Никита Бедрин (AIX Racing). Междувременно на пистата се появи кола за сигурност.

Спринтовото състезание в Барселона беше рестартирано в осмата обиколка. Боя поведе пред Дън, Гьоте, Ван Хупен, Стеншорн, Леон, Линдблад, Форнароли, Беганович и Трамниц. Никола Цолов се движеше 14-ти и се защитаваше от Себастиан Монтоя. Колумбиецът направи успешно изпреварване срещу своя съперник в края на обиколката. Преди това Форнароли изпревари Линдблад.

В следващите обиколки Боя продължи да води пред Дън, Гьоте, Стеншорн и Ван Хюпен. Никола Цолов продължаваше да се движи 15-ти, като пред него се намираше Браунинг.

Никола Цолов започна да притиска Браунинг през втората половина от спринта на пистата в Барселона. Българският пилот имаше по-добър ресурс в гумите от британския си съперник. В челото Боя водеше пред Дън и Гьоте. Стеншорн изпревари Ван Хюпен и зае четвъртото място. Шести беше Леон, следван от Форнароли, Беганович, Линдблад и Траминиц.

Дън направи неуспешна атака срещу Боя. Испанецът обаче защити позицията си и вдигна темпото. По-назад Себастиан Монтоя (Кампос Рейсинг) се бореше с Габриеле Мини (Према). В резултат на това Мини спука гума и се удари със своя съперник. Инцидентът предизвика поява на кола за сигурност три тура преди финала. Същевременно Никола Цолов се движеше 15-ти.

Спринтът в Барселона завърши зад сейфти кар. По този начин Мари Боя (Кампос Рейсинг) грабна победата, следван от Алекс Дън (MP Моторспорт) и съотборника си Оливър Гьоте. Четвърти и пети се класираха Мартиниус Стеншорн (Хайтек) и Лорън ван Хюпен (АРТ Гран при). Шестото място остана за Ноел Леон (Van Amersfoort Racing). В топ 10 влязоха още Леонардо Форнароли (Трайдънт), Дино Беганович (Према), Арвид Линдблад (Према) и Тим Трамниц (MP Моторспорт). Никола Цолов остана 13-ти и отново не спечели точки.