Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов завърши на втора позиция и в днешния старт на Херес

Никола Цолов завърши на втора позиция и в днешния старт на Херес

1249
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Никола Цолов финишира на втора позиция в днешния старт на Херес. Българският лъв отново потегли от полпозишън и записа още едно силно представяне на испанско трасе. Така Цолов спечели два подиума в общо два старта в Еврокупа-3.

Еврокупа-3 е напълно нов шампионат, който стартира по-рано тази година. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън.

Този уикенд се проведе петия кръг за сезон 2023 в Еврокупа-3. Домакин на събитието бе пистата Херес. Трасето е с дължина 4.428 км и е разположена в Андалусия. Цолов познава много добре трасето от времето, което прекара в испанската Формула 4. Вчера Никола Цолов потегли от първа позиция, финишира втори и записа най-бързия тур. По-рано днес той отново беше най-бърз в квалификацията за втория и последен старт от състезателния уикенд

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)

Никола Цолов имаше не толкова добро потегляне и бе изпреварен от Себастиан Огаард (MP Motorsport). Българинът все пак запази втората позиция при преминаването на първите няколко завоя на Херес.

Във втората обиколка се появи кола за сигурност заради инцидент на Мирон Пингасов (Палу Мотроспорт). В петата обиколка надпреварата бе възобновена. Цолов запази второто място и пътно следваше Огаард. Зад него пък беше Бруно дел Пинто (MP Motorsport). В края на петия тур Дел Пинто се удари с победителя от вчерашния старт Франческо Браски (Кампос Рейсинг). В резултат на това отново се появи колата на сигурността.

Никола Цолов успя се опази от инциденти в следващите обиколки от старт №2 на Херес. 16-годишният състезател заемаше втората позиция и направи опит да поведе. В същото време той се защитаваше от атаките на своите съперници.

Никола Цолов в крайна сметка успя да запази второто място до края на днешния старт на пистата Херес. Първи на близо 4 десети от него остана Огаард. Последната позиция на подиума пък бе за Тасанопол Интрапувашак (Кампос Рейсинг).

Този уикенд Никола Цолов показа, че може да се адаптира много добре към автомобил, с който няма предишен опит. Българският лъв спечели две квалификации, записа два подиума и завъртя 2 най-бързи обиколки. В крайна сметка той записа актив от общо 42 точки.