Начало Автомобилни новини Nissan показа концепцията Friend-Me в Шанхай

Nissan показа концепцията Friend-Me в Шанхай

44
0
Nissan Friend-Me

Nissan показа концептуалния си автомобил Friend-Me на автомобилното изложение в Шанхай – четириместен седан, създаден за ново поколение шофьори.

Компанията определи колата като „уверено нощно създание, предназначено да бъде видяно и на ярката дневна градска светлина“. Тя е родена след изследване търсенията и желанията на хората, които ще се превърнат в най-големия пазар на коли: около 240 милиона китайци, родени през 80-те години на ХХ век. Те са известни като Balinghou или поколение Y и целта на Nissan с Friend-Me е да отговорят на социалната динамика на потребителите в средата на 20-те си години.

Balinghou са огромен контингент на най-големия световен пазар и сега достигат зрялост – коментира генералният мениджър за продуктова стратегия и планиране на Nissan Франсоа Банкон. – Очевидно е, че техните вкусове ще формират автомобилните тенденции в световен мащаб през идващите десетилетия. Затова вярваме, че е важно да ги слушаме с уважение и да направим така, че мечтите им да са достъпни. Friend-Me е първото ни предложение в този продължаващ диалог.

Концептуалният автомобил е с впечатляващо, солидно присъствие. В екстериора му е приложено решение, което конструкторският екип нарича „Distilled Da Qi“ (дестилирано Да Ки).

– Da Qi е излъчването на аура, изпъкване, но в комбинация с това да си част от потока, да се вписваш. Въпрос на баланс е и ние се потрудихме да изпипаме линиите, за да демонстрираме това. Резултатът е едно напълно ново измерение в категорията на седаните – обяснява вицепрезидентът на Nissan Design Китай Таиджи Тойота.

В интериора дизайнерите са вложили максимални усилия, за да покажат, че всички в колата – и шофьорът, и пътникът до него, и хората на задните седалки – с равни. Затова всички имат достъп до цялата информация, която по принцип вижда само водачът – скорост, навигация, оставащо гориво. Това е възможно благодарение на уникална централна конзола. Екраните за отделните седалки се сливат с околната среда и стават видими при показването на някакво съдържание. Информация от мобилни телефони например може да се трансферира така, че да е достъпна за всички в колата.

Концепцията е Friend-Me да е с хибридното задвижване PureDrive, което ще е напълно достатъчно за движение в града.

– Ако трябва да посочим едно нещо, с което желаем да се асоциира Nissan, то това ще е уникалната ни визия за това какво вълнува и удовлетворява потребителите в Китай. Friend-Me е само началото – допълни Банкон.