Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис на 0,023 сек пред Верстапен във втората сесия в Нидерландия

Норис на 0,023 сек пред Верстапен във втората сесия в Нидерландия

2362
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Виктор Алекян

Ландо Норис се класира начело във втората петъчна тренировка през уикенда за Гран при на Нидерландия. Пилотът на Макларън изпревари Макс Верстапен само с 0,023 сек. Трети бе Алекс Албон (Уилямс).

Температурата на въздуха преди началото на следобедната сесия на пистата Зандвоорт бе под 20 градуса. Тази на пистата бе 32 градуса. Шансът за дъжд бе 40%. Първоначалният избор на гуми бе както и в първата сесия – медиум и хард.

Работата, както и в първата сесия, започна веднага. След само пет минути от сесията всички вече имаха времена. Начело бе Серхио Перес с 1:12.750 мин. Той бе изпреварен с 0,037 от Люис Хамилтън, като и двамата бяха с гуми медиум. Трети се нареди Джордж Ръсел, също със средния по твърдост тип. В подреждането следваше Ланс Строл. Канадският пилот на Астън Мартин имаше да наваксва, след като първата тренировка приключи преждевременно за него заради повреда в задвижващата система.

Макс Верстапен излезе пръв с 1:12.449 мин. Оскар Пиастри бе пети и почти веднага след това катастрофира

От Макларън попитаха австралиеца дали може да върне колата обратно.

„Не, съжалявам“, отговори Пиастри.

Секунди след удара на Оскар до него в предпазната бариера на виража се разби сънародникът му Даниел Рикиардо. Тренировката моментално бе спряна от рейс контрола.

При подновяването на тренировката от часа за подготовка оставаха 37 минути. Перес и Фернандо Алонсо сложиха софт, както и пилотите на Мерцедес. Карлос Сайнц, който се върна в кокпита си, след като в първата сесия той бе зает от Робърт Шварцман, бе с медиум. Перес даде първо време – 1:11.946 мин. Албон, също със софт, записа второто по сила постижение – на 1 хилядна от това на мексикански пилот! Логан Сарджънт прескочи и двамата. Времената продължаваха да падат и с всеки следващ бърз тур лидерът в подреждането се сменяше.

В средата на сесията начело бе Ландо Норис с 1:11.330 мин. Макс Верстапен бе на 0,023 сек

Нидерландецът каза по радиото, че колата му върши „странни неща“. Трети бе Албон, следван от Хамилтън, Юки Цунода, Пиер Гасли, Перес. Топ 10 допълваха Строл, Валтери Ботас, Сарджънт. По това време с изключение на катастрофиралите Пиастри и Рикиардо (които все пак имаха бърза обиколка) само Льоклер нямаше време.

Льоклер направи първа по-сериозна серия 20-ина минути преди края на сесията. Бе с гуми софт и се нареди 11-ти в класирането. Норис продължаваше да води, докато от Макларън окуражаваха съотборника му Пиастри, че инциденти се случват и трябва да продължи да се бори.

„Изкарахте ни почти един върху друг тук“, обади се Ръсел по радиото, докато се движеше зад съотборника си Хамилтън.

Строл на свой ред мина през чакъла, както стори в първата тренировка и съотборникът му Алонсо. Астън Мартин е с нов под на Зандвоорт и едва ли е добре, че състезателите така прелитат през зоните за сигурност.

През втората половина от втората тренировка на пистата Зандвоорт отборите се съсредоточиха повече върху дълги серии от обиколки. Подреждането се запази в същия вид доста до края на тренировката. Норис остана пред Верстапен, а Албон зае третото място. Хамилтън се нареди четвърти, следван от Цунода, Гасли, Перес. В топ 10 влязоха още Строл, Ботас и Алонсо.